Меню Затваряне

Св. Аристовул, първи епископ на Британия

Днес празнуваме паметта на св. Аристобул (Аристовул), първия епископ на Британия.

Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на свети апостол Варнава, и двамата от числото на 70-те апостоли.

След Възнесението на Господа, той пътувал и проповядвал заедно с апостол Павел, учителя на вселената. Апостол Павел споменава за него в Посланието си до римляните, където казва: „Поздравете верните от дома Аристовулов“ (Римл. 16:10), т.е. от дома или рода на Аристовул, тъй като някои от родствениците на Аристовул и Варнава тогава живеели в Рим. Когато Павел писал Посланието до римляните, Аристовул бил заедно с него и затова Павел написал приветствието към родствениците на Аристовул от името на двамата.

Свети Павел поставил много епископи, като ги изпращал да проповядват словото на истината по всички градове и страни. Той ръкоположил за епископ и Аристовул и го изпратил да проповядва в Британия1Под Британия следва да се разбират острови Сцили и Корнуол. Обитателите на Британия били келти – сурови и войнствени хора., при хора невярващи и жестоки.

Тук Аристовул много се потрудил за Христовото благовестие и много пострадал от тези жестоки хора: веднъж го били безмилостно, друг път го влачели по улиците, като се поругавали над него. С една дума, той претърпял от тези хора много страдания и мъчения, докато ги просвети в Христовата благодат и ги научи на вярата в Христа. След това светият апостол ги кръстил, устроил добре тяхната църква, ръкоположил презвитери и дякони и там умрял.

По неговите молитви, да ни даде Бог сили да възстановим правата вяра в района!

Тропар на апостолите, глас 5

Нека приветстваме светите Стахий, Апелий, Амплий, Урбан, Наркис и Аристовул, като шестструнна арфа на Духа, която възпява чудните Божии дарове за човечеството. Като божествени апостоли те се молят за нас.

Светите апостоли Стахий, Амплий, Урбан (Урван), Наркис, Апелий и Аристовул се празнуват също на 31 октомври и на 4 януари – Събор на светите 70 апостоли.

———–

Подготвил публикацията: свещ. Траян Горанов

Използвани източници: Pravoslavieto.com, Trueorthodox.eu

  • 1
    Под Британия следва да се разбират острови Сцили и Корнуол. Обитателите на Британия били келти – сурови и войнствени хора.
Posted in Жития на светиите, Святост, Християнство на Запад

Вижте още: