Меню Затваряне

Св. братя да ни помагат да запазим вярата си, да я изучаваме, да не се заблуждаваме и да обичаме всички

Свещ. Траян Горанов
Икона на св. братя Кирил и Методий от проф. Георгиос Кордис

Свещ. Траян Горанов

На днешния ден празнуваме общата памет на светите братя Методий и Кирил. До 1968 г. сме служили по стария календар (13 дни назад), затова в народната памет се е запазила датата 24 май. Светската ни държава продължава да празнува тяхната памет по стария календар, основно защото на този ден завършват първокласниците и абитуриентите. Промиха ни мозъците по време на атеистичния режим, че те са създали азбука за славяните и се говореха гръмки слова за т. нар. „славянска култура“. Полуистина. Изпуска се основната причина и целта.

Великоморавският княз Ростислав моли византийския император Михаил III да му изпрати християнски проповедници на славянски език, защото богослужението е на латински и е неразбираемо. Императорът приема неговата покана и изпраща мисия в Моравия, водена от един от най-прочутите византийски философи – Константин и брат му Методий. Е, целта е познаването на БОГ. Първопричината. Основата. Това, за което след 13 дни няма да чуете по българските радио и ТВ.

Братята са родени в Солун. За баща им се знае, че е бил кмет на града, а за майка им не се знае нищо. Но очевидно братята са знаели местния славянски говор от района на Солун. Писмените знаци са били необходими, за да могат да предадат фонетично славянските звуци. Така те създават глаголицата и заедно с други преводачи и преписвачи активно започват да превеждат богослужебните книги – не прочетни книги, на родния им солунски говор, а не на панславянски. Няма как да преведеш нещо на несъществуващ език. Който иска, нека се пробва да измисли сложно съставно изречение, което да се разбира едновременно от българи, македонци, сърби, хървати, словенци, словаци, чехи, поляци, украинци, руснаци. Това е невъзможно.

Освен това, нашите родни папагали повториха руския термин от 18 век „църковнославянски език“. По това време България е изтрита от картата на света, а вече от 300 г. се разпространява, че светите братя са превели богослужебните книги на някакъв панславянски език.

Кирил умира млад в Рим през 869 г. Методий е първият епископ на Моравия, който служи на славянски, което навлича омразата на немското духовенство и той е изгонен от там. Методий заедно с учениците си отиват в съседната Панонска област и през същата 869 г. е назначен за епископ на Сирмиум (дн. Сремска Митровица), в която остава до смъртта си през 885 г.). Панония е провинция в Римската империя, обхващала части от днешните държави Хърватска, Словения, Босна, Сърбия, Унгария и Австрия. Делото му е толкова голямо там, че хърватите пишат на глаголицата чак до 14 век.

През 864 г. свети цар Борис приема официално християнството. Той води преговори за автокефална (независима) българска църква и с Римския папа, и с Константинополския патриарх. Когато бягащите ученици на Кирил и Методий пристигат в тогавашния български град Белград, той ги приема с почести и им дава всичко възможно, за да продължат проповедта на славянски език на родна почва. Именно в България става опростяването на глаголицата в новата азбука (комбинация от гръцки и латински букви), и именувана в чест на великия проповедник Кирил. На следващата 870 г. след пристигане на учениците, Българската църква получава автокефалия от Константинополския патриарх.

По-късно, през 968 г. България е нападната от русите, начело с княз Светослав, който овладява североизточната част на страната. Българският цар Петър, светец, внук на Борис, умира на 30 януари 969 г. През същата година Светослав е принуден да се завърне в страната си, която е връхлетяна от печенегите. През лятото на 969 г. той предприема втори поход отвъд Дунава. България е отслабена. След това българската столица е превзета през лятото на 971 г. от византийския император Йоан Цимисхий. (В Западна България се възцарява Самуил). България пада под византийско владичество за 200 години.

Владимир е най-малкият син на княз Светослав от Малуша, робиня на майката на Святослав – Хелга (св. Олга). През 980 г., чрез убийство се възкача на престола в Киев. През 988 г., след като превзема Херсонес (древна морска колония, днес – в околността на Севастопол) в Крим, сключва съюз с Византийската империя. Получава за жена сестрата на император Василий II Анна и приема християнството. Той моли Василий Българоубиец да му изпрати проповедници и книги на славянски език. Това е лесно за изпълнение. Византия ни владее, епископите са гръцки, събират се преведените книги и се изпращат на север.

Във всяко зло може да се види Божият промисъл. По онова време вече 120 г. българите са християни. Това е добра основа. С нашите книги са просветени русите. Така делото на светите братя косвено продължава на изток. Започна от Великоморавия, след това Панония, след това България и продължава в Киевска Рус. А след разширението на Руската империя в Сибир, азбуката достига и става официална в днешните Монголия, Таджикистан, Киргизстан и Казахстан.

Светите братя да ни помагат да пазим вярата си, да я изучаваме, да се молим на Бога, да не се заблуждаваме, да обичаме всички, да бъдем за пример на тези, които още са в заблуди!

Честит празник! Христос воскресе!

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: