Меню Затваряне

Св. Ефрем Нови Чудотворец

Свети Ефрем е роден в Трикала Тесалийска през 1384 г. През 1393 г., под напора на турската агресия и погромите на Баязид I, във войската започнали да вземат и момчета от 14 до 18-годишна възраст, дори и по-малки. Така през 1398 г., когато бил 14-годишен, Константинос Морфис (светското име на свети Ефрем), за да не отиде насилствено войник, напуснал овдовялата си майка и седемте си братя и отишъл да се замонаши в Ставропигиалната обител „Благовещение на Пресвета Богородица”, в планината Амомон, в Атика, до селището Неа Макри. Там се отдал на монашески живот, пребивавайки в сговор с манастирските братя.

През 1424 г. обаче, турците навлезли насилствено в светата обител и изклали без пощада духовниците на манастира. Монахът Ефрем отсъствал в този момент и се намирал в планината, в пещерата, в която се подвизавал. Когато се върнал и намерил телата на закланите духовници горко плакал. През следващата година, на 14 септември, турците отново нападнали манастира. Този път го заловили и измъчвали цели осем месеца и половина, използвайки всякакви варварски методи за изтезание. След като го били и унижавали, закачили го надолу с главата на едно старо черничево дърво край манастира. И като прекарали през корема му дебело запалено дърво, го приковали с остри пирони за черницата. Там светецът предал духа си на Бога. Било 5 май 1426 г., когато блажената му душа прелетяла и се преселила в Божиите ръце. Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.

На 3 януари 1950 г. чрез видение на игуменката на същата света обител – монахиня Макария, мощите на свети Ефрем били намерени благоухаещи. Цели 524 години те стояли в земните недра, преди Всеблагият Бог да реши да ги открие. Сега мощите на свети Ефрем се пазят в специален ковчег в същия манастир. Наблизо все още стърчи изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. Там болните се лекуват чрез помазване от елея на кандилото му и като се покланят на светите му мощи. По молитвите на св. Ефрем Нови Чудотворец започват да се случват чудеса по целия свят.

Източник: Неофит, патриарх Български

95470041_277300123438227_6234517996514050048_n
Дървото, на което е бил повесен, мъчен и убит св. Ефрем

Тропар, глас 1

На планината на непорочните си просиял като слънце и мъченически си преминал при Бога, след като си претърпял нашествията на варварите, богоносни Христов великомъчениче Ефреме, затова винаги изливаш благодат за ония, които с вяра ти казват: слава на Далия ти сила, слава на Направилия те дивен, слава на Вършещия чрез тебе изцерения за всички. 

Изпълнява: псалт Никола Антонов, превод от гръцки: проф. Иван Ж. Димитров

Posted in Жития на светиите, Мъченици и изповедници, Святост

Вижте още: