Меню Затваряне

Св. Паисий Светогорец (+1994)

Преподобни Паисий Светогорец (+1994)

На 12 юли БПЦ празнува Св. мчци Прокъл и Иларий. Праведна Вероника. Преп. Паисий Светогорец. За св Вероника няма съставена служба. Стихирите на св Паисий Светогорец (отдолу) да се добавят към тези за светите мчци Прокъл и Иларий. Вечернята не е проверявана от проф. Желев.

Други стихири на Господи Воззвах, за св Паисий:

Стих: Да бъдат ушите Ти внимателни към гласа на молбите ми. Пс.129:2

Гл.4: Преподобни свети Паисие, когато топлината на любовта ти се изля от пречистото ти сърце, тя обгърна изцяло творението. Така много хора намериха у теб отец, състрадателен, мил, привързан, загрижен. Дори и животни идваха при теб, отче, без страх, както отиваха при Адам в Рая преди неговото непокорство към божествената заповед на Създателя.

Стих: Господи, ако Ти забелязваш беззаконията – кой ще устои, Господи? Но в Тебе е прошката. Пс.129:3

Гл. 1: Светъл и радостен е празникът днес на твоята тържествена памет, преподобни Паисие. Радва се Кападокия, която те е родила, ти, който си подражавал живота на древните свети отци и така станал техен другар. Планината Атон сега се радва с възхищение и страхопочитание от твоя ангелски живот. Също така целият свят вика с настойчива молитва: „Милостиви отче, чрез твоите молитви укрепи всички нас.“

Стих: Надявам се на Господа, надява се душата ми; на Неговото слово се уповавам. Пс.129:4

Гл. 1: Какво странно чудо! Как ти, отче, бидейки в тяло, чу звука от ангелите, когато прославяха нашия Бог? И как беше, когато ръцете ти приеха храна като подарък от Божията майка? И също така как беше, когато заедно с мъченица Евфимия сте се обръщали с благоговение? Още повече, как беше, когато видя Господаря на всички ярко светещ в красота, благословени светецо прославен от Бога?

Стих: Душата ми ожида Господа повече, отколкото стража – утрото, много повече, отколкото стража – утрото. Нека се уповава Израил на Господа! Пс.129:6 

Гл.1: Кой не се учуди, виждайки те изцяло блестящ с Божието сияние, преподобни отче, което показва вътрешната ти чистота? И кой не е претърпял доброто обръщане и промяна само като те види? Наистина твоят лъчезарен поглед и весел изглед веднага биха посочили съкровище от божествен копнеж,  дълбоко смирение, богатство на предаността, и океана от твоята любов към всички.

 Слава, гл. 5

Светъл празник се надигна във нас днес, развеселявайки сърцата ни и издигайки ума ни към небето. Защото небесен човек и земен ангел се празнува, преподобният Паисий. Той премина живота си на земята и заживя като гражданин на небето. Никога не се е занимавал със земни грижи; а се възхищаваше от Господа и ходеше в светлината Му. С чист пост той получи хляба на ангелите; чрез непрестанна молитва той въведе сърцето си на небето. Този благословен човек се възнесе по божествените стъпала и се присъедини към ангелите, като пее светото Трисветое. Затова нека всички най-благоговейно да му извикаме: „Паисие, другар на ангелите, дай ни дял в безкрайното великолепие, чрез твоето ходатайство към Господа“.

Слава, на Стиховните стихири на Св. Паисий, глас 8: 

Утешавай, да, утешавай хората ми, казва Пророкът; защото нашият Бог е Бог на утехата. Така, ти подражаваше Бог, богоносни св. Паисие, и стана извор на утеха. Ти хранеше гладни души с хляба на думите ти. Ти даде напитката на покоя на онези, които бяха жадни в разгара на неприятности. Ти облече голите на добродетели, с дрехата на добродетелния живот. За странниците стана баща, брат и майка. Излекува болните чрез молбите си. Дори посети осъдени на смърт и им даде освежаване с молитвите си, преподобни отче. И сега, когато стана наследник на управлението и царството на Христос, ти не преставаш да правиш добро и да лекуваш болестите на нашите души и тела.

И сега, Богородичен, гл. 8: Иже нас ради

Роден от Дева, Благий, и претърпял разпятие заради нас, Ти ограби смъртта със Своята смърт, и показа възкресението, като Бог, не презирай онези, които Си създал със собствената Си ръка. Прояви Твоето човеколюбие, Милостиви. Приеми родилата Те Богородица, която се моли за нас, и ни спаси, Спасителю, нас отчаяните.

——————————————————————-

Тропар, гл. 5

Щом огънят на любовта към Господ се запали в тебе, ти с аскетична строгост напълно се отдаде на Бога, богоносни Паисие, за мнозина ти стана утеха, давайки съвет с боговдъхновени думи и чрез молитвите си вършиш чудеса. И сега, преподобни, не преставай да ходатайстваш за целия свят.

УТРИННА

III Седален, гл. 3

Подобен: Красоте девства: 

Преподобни, кой би могъл да знае твоето усърдие, което изгаря като огън, или знае всичките ти борби, или да измери твоята любов, която се излива изобилно от тебе като непрекъснато течащи реки, отче? Всеки ден умираше отново, като даваше сила на страдащите. И ако беше възможно, би отдал самото си сърце, в подражание на добросърдечието на Иисус, Който се смири заради всички.

Слава: Устремил се да се извисиш до Бога, преподобни, чрез делата ти постигна чистота на душата и сила на съзерцанието, затова ни даде, отче, стълбата на добродетелта, която има за стъпала твоите богомъдри слова, с които от низините на страстите се изкачваме на висините на безстрастието.

И сега: Как да те наречем сега, безневестна Майко? Владичица на ангелите, ходатайка за целия свят, съкровище на божествената благодат, алабастрен съд на божественото миро, неизгарящата къпина, сгомна пълна с маната, стълба, която води от земята до небесните обители, и покров, по-широк от небесата, който ни закриля и ни спасява.

Кондак, гл. 8

Живял като ангел на земята и просиял чрез любовта си, преподобни Паисие, ти стана велика подкрепа за монасите, пътеводител за вярващите към светия живот, най-голяма наслада за целия свят; затова ти викаме: радвай се, отче, познат по целия свят!

Икос

Ангелите се чудеха, как ти, отче, бидейки в тялото, чрез любовта се изкачи в небесата и оттам, изпълнен с божествена любов, със светлината на любовта си направил земята небе! А ние, като ти се удивяваме, с голямо благоговение те поздравяваме така: 

Радвай се ти, който си посветен в божественото безмълвие; 

радвай се, съсъд на божествената любов.

Радвай се ти, който получи ангелския хляб; 

радвай се, защото прие светии в килията си.

Радвай се, защото се удостои да видиш Богочовека Христос; 

радвай се, защото си видял образа на Божията майка.

Радвай се, най-състрадателен молитвеник за всички хора; 

радвай се, невидим благодетел на целия свят.

Радвай се, изтъкнат защитник на православието; 

радвай се, могъщ противник на ересите.

Радвай се, великолепие за Света гора; 

радвай се, покровител на обителта на Богослова.

Радвай се, отче, познат по целия свят!

Ексапостиларий

Гл. 3

Богоносни отче Паисие, ти си станал вечнотечащ извор на любовта по подражание на Христос, напоявайки целия свят с реката на твоите слова и дъжда от твоите чудеса.

Друг светилен

Гл. 2: Събрани днес за твоята света памет в твоя храм, преподобни, и около твоя гроб, с благоговение ти казваме: отче Паисие, дори скрит в гроба, ти невидимо си сред нас, затова приеми молитвите на всички и чрез твоето застъпничество дари спасение на всички нас.

Хвалитни стихири

Стих: Хвалете Го с тимпан и хора̀, хвалете Го със струни и орга̀ни (флейти). Пс.150:4

Заедно с Атон в този ден, всички планини, скачайте от радост! Нека целият свят да празнува и с песни да прославя Господ, Който в последните времена ни дари Паисий, гордост за преподобните, подкрепа на вярващите, учител на покаянието и отличен защитник на истината.

Стих: Хвалете Го със звучни кимвали, хвалете Го с кимвали гръмогласни. Всичко, що диша, да хвали Господа! Пс. 150:5-6 

С какви благодатни хубости си разкрасил душата си, преподобни отче Паисие! Защото ти имаше огнената ревност на Илия, благоразумието на Даниил, смелия дух на братята Макавеи, божествената любов на Игнатий и над всичко – безмерната любов на Павел.

Стих: Скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии. Пс. 115

Твоята голяма любов беше наистина неизчерпаемо съкровище, всеблажени, заради нея ти страдаше със страдащите и понесе на раменете си техните болки, като с готовност пое по пътя на разпятието, а като намери чрез него радостта от Възкресението, ти стана утешител за целия свят.

Стих: Блажен е оня човек, който се бои от Господа и който крепко обича Неговите заповеди. Пс.111

Яви ни се от небето, преподобни Паисие, като наш могъщ защитник, молим ти се, защити, запази и ни избави от всяка скръб, спри жестоката буря на войните и укрепи православната вяра, с твоето застъпничество дарувай мир на душите ни.

Акатист на преп. Паисий Светогорец виж тук.

———-

Превод: свещ. Траян Горанов

Източник: Богослужебни текстове

Posted in Богослужебни текстове

Вижте още: