Меню Затваряне

Св. Порфирий Кавсокаливит за антихриста

Св. Порфирий Кавсокаливит
Икона на о. Добромир Димитров

Из житието и поученията на св. Порфирий Кавсокаливит

Сега ще ви разкажа всичко, както беше.

Старецът ми каза:

— Отец Атанасий – при тези думи той взе и силно стисна ръката ми – сега съм сляп, моите телесни очи повече не ми служат, защото имам рак на хипофизната жлеза, но аз имам духовни очи, с които виждам. Преди да тръгнеш, искам да ми разкажеш какво казва нашият отец Емилиан (архимандрит Емилиан е известен атонски старец, до 2000 г. е бил игумен на „Симонопетра“) за числото 666 и антихриста?

Нашият разговор се състоя няколко дни след взрива в атомната електроцентрала в Чернобил. Целият свят беше превъзбуден и десетки хора всеки ден посещаваха старците, особено отец Порфирий, който живееше близо до Атина, и тревожно го питаха: „Какво ще стане сега? Ще дойде антихристът и ще ни постави печат с числото 666 ли?“. Старецът ме попита:

— Е, кажи, детето ми, какво казва отец Емилиан за числото 666 и антихриста?

— Отче, в една от последните беседи той ни каза да не се притесняваме. Да се погрижим за това да имаме жива връзка с Христос. Що се отнася до въпроса за антихриста, не трябва да му отделяме твърде много внимание, защото в противен случай той, а не Христос, ще заеме централно място в живота ни.
След като казах това, старецът плесна с ръце на леглото, на което стоеше, и възкликна:

— Какво говориш, какво говориш, детето ми! Слава Тебе, Боже, че се намери все пак един духовник, който да е съгласен с мен. Знаеш ли, детето ми, какво направиха духовниците тук, в света? С числото 666 са объркали хората, създали са цяла плетеница от проблеми в семействата и в съзнанието на хората. Хората изгубиха съня си. За да заспят, те приемат психотропни препарати и приспивателни. Ами на какво прилича това? Христос, детето ми, не иска всичко това да е така. Да ти кажа ли и нещо друго?

— Кажете, отче – отговорих.

— За нас християните, ако живеем в Христос, антихристът не съществува. Ето, кажи ми, ще можеш ли да седнеш тук, на леглото, на което аз седя?

— Не, отче.

— Защо?

— Защото трябва да седна върху вас и да ви смажа.

Тогава отец Порфирий попита:

— А кога ще можеш да седнеш тук?

— Когато станете, тогава ще мога да седна – отговорих.

— С душата, детето ми – продължи той – е същото. Когато имаме в себе си Христос, може ли да дойде антихристът? Може ли да влезе някаква противоположна същност в душата ни? Сега ние, детето ми, нямаме в себе си Христа, затова и се тревожим за антихриста. Когато приемем в себе си Христа, тогава всичко се превръща в рай. Христос е всичко, така казвай винаги на хората, детето ми, и не се боим от Неговия враг.

Sv.Porfirie_Kafsokalivit

И виж какво още ще ти кажа. Ако сега дойде самият антихрист с лазерно устройство и насилствено ми постави печата 666, аз няма да се разстроя. Ти ще ми кажеш: „Отче, нима това не е знакът на антихриста?“. Ако той ми постави с лазерни лъчи хиляди пъти неизтриваемо 666, аз не бих се разстроил. Защо?

Защото, детето ми, първите мъченици били хвърляни на дивите зверове, но те се осенявали с кръстно знамение и зверовете ставали като агънца; хвърляли ги в морските дълбини, прекръствали се и морето ставало твърдо и вървели по него като по суша; спускали ги в огън и след като се осенявали с кръстно знамение, огънят ставал прохлада.

Благословено дете мое, какви сме сега? Вярваме ли в Христос? Къде е нашето кръстно знамение? Защо е дошъл Христос? Не затова ли, за да укрепи нашата немощ? Така кажи, детето ми, и на стареца. И сам говори на хората да не се страхуват от антихриста. Ние сме деца Христови, ние сме чеда на Църквата.

Тези думи ми направиха много силно впечатление.

Източник: Катедрален храм “Св. Богородица” – Пловдив

Вижте още: За електронните документи, чиповете и ваксините • Християнство.бг

Posted in Пандемия и духовен живот, Светогорие, Святост, Съвременна святост

Вижте още: