Меню Затваряне

Св. Силуан Атонски и молитвата за враговете

Ренета Трифонова

Ренета Трифонова

Докато търсех икона, с която да ви поздравя с празника на св. Силуан Атонски, открих толкова много негови икони, че не знаех коя да избера.

Това ми напомни времето, когато научих за този светец. Тогава имах само една негова малка хартиена икона и я пазех като очите си – никъде не можех да намеря друго изображение в храмовете и манастирите в България. През 2008 г. си купих книгата на св. Софроний Сахаров „Св. Силуан Атонски“ в превод на Кръстю Банев (днес дякон Никита) на издателство „Омофор“.

Това беше първата книга, която не отворих дълго време, след като луксозното издание беше вече в ръцете ми. Някои казваха за св. Силуан, че бил „странен“ светец и в никакъв случай не бивало да го чета, а други много го почитаха. Някъде някой недобросъвестно беше написал за св. Силуан, че не бил никакъв светец, защото казал думите: „Дръж ума си в ада и не се отчайвай“, а светците не говорели така…

Доста по-рано, през 1999 г. излезе от печат една малка книжка на манастира „Св. Георги Зограф“ на Света гора „Светогорски цветове“, в която имаше прекрасни слова на св. Силуан „За Божията любов“ и „За Божията майка“. Само тях бях чела от него, но те ми напълниха сърцето. Затова си наложих да прочета книгата на св. Софроний, която препоръчвам на всички вас. Всичко, което бях чела в български и руски сайтове от недобросъвестни и заблудени хора за св. Силуан, в миг се изпари още с първите страници и днес мога да кажа ясно:

Богословието на св. Силуан е богословие на радостта, на мира и възкресението. Богословие на вечния живот. Богословие, което свидетелства за истинския преобразен живот на човека в Христос. Богословие, което не просто е лесносмилаемо и разбираемо, а влиза в сърцето и душата на човека още с първите думи. Богословие на опита, на молитвата, на сълзите и покаянието. Богословие, чиито лъч грее над дълбините на познанието за Бога. Богословие на Царството небесно.

Четете св. Силуан! Вече има толкова много литература, издадена за него на всякакви езици. Молете му се – има толкова красиви икони и стенописи на талантливи иконописци с неговия лик. Не се съмнявайте, че този светец е велик в Божиите очи – такъв го прави неговото смирение и съзнание за собствената му нищета.

„Дръж ума си в ада и не се отчайвай“, казвал често св. Силуан. Дръж ума си там, долу, в немощите си, в съзнанието за своята греховност, която може да те отведе в ада. Така тълкувах аз думите му, докато ги четях и никога не ми е идвало наум, че могат да бъдат тълкувани другояче.

Всички трябва да държим ума си в ада на нашите грехове, за да помним, че упорството в тях ще ни доведе до смъртта, но колкото повече умът ни стои там, толкова по-голяма трябва да е нашата надежда в Бога, защото само Той ни каза чрез св. ап. Павел: „… стига ти Моята благодат; защото силата Ми се в немощ напълно проявява. Затова с много по-голяма радост ще се хваля с немощите си, за да се всели в мене силата Христова“ (2 Кор.12:9-10).

Ето, че благодатният живот на св. Силуан, неговите молитви пред Бога за нас и неговата любов към цялото творение победиха, надмогнаха човешката злоба срещу него. Празникът на светеца отдавна е записан в нашето църковно календарче, а в храмовете в страната се служат литургии на този ден.

Тихата, мирна любов на светеца и Божията благодат обезоръжиха враговете. Ето как се е молил светецът за тях:

„Господи, както Сам Ти си се молил за враговете Си, така научи и нас чрез Твоя Свети Дух да обичаме враговете си.

Господи, всички народи са създание на Твоите ръце, обърни ги от враждата и злобата към покаяние, за да познаят всички Твоята любов.

Господи, Ти си ни заповядал да обичаме враговете си, но това е трудно за нас, грешните, ако Твоята благодат не е с нас.

Господи, излей Твоята благодат на земята; дай на всички народи по земята да познаят Твоята любов, за да узнаят, че ти ни обичаш като майка, дори повече от майка. Защото тя може да забрави детето си, но Ти никога не ни забравяш, понеже безкрайно обичаш Своето създание, а любовта не може да забрави.

Милостиви Господи, с богатството на Твоята милост спаси всички народи.“

Молитвата за враговете е непостижима за всеки – тя е дар от Бога.

Честит празник на св. Силуан Атонски!

———–

Текст на молитвите: „Светогорски цветове“, изд. на „Св. Георги Зограф“, 1999 г.

Изображение: Pinterest

Posted in Празнични проповеди, Проповед

Вижте още: