Меню Затваряне

Св. Синод на Александрийската патриаршия лиши от сан Зарайския митрополит Константин от РПЦ

На 16 февруари 2024 г., Светият Синод на Александрийската патриаршия на свое събрание в храма на едноименния манастир „Свети Георги“ в старата част на Кайро, взе решение да низвергне от сан втория т.нар. „екзарх на Африка“ – Зарайския митрополит Константин от Руска православна църква.

Константин Зарайски отдавна живее в Кайро, Египет, в границите на Александрийската патриаршия, извършвайки редица канонични престъпления – намеса в юрисдикцията на патриаршията, подкупване на местни духовници, лишаване от сан и др.

На 22 ноември 2022 г. Светият Синод на Александрийската патриаршия низвергна от сан и първия „екзарх на Африка” от РПЦ – бившия Клински митрополит Леонид, сега монах Иларион Горбачов. На 22 януари 2024 г. обаче, „църковното правосъдие“ в РПЦ застигна 55-годишният митрополит Леонид и той получи призовка да се яви във Върховния църковен съд на РПЦ, след което беше отстранен и изпратен „на покой“.

Архимандрит Кирил (Говорун) , доктор по философия, професор в Стокхолмския университетски колеж, коментира събитието за Религията в Украйна:.

„След създаването на „Екзархията на Руската православна църква“ в Африка през декември 2021 г. и назначаването там на митрополит Леонид (Горбачов), Александрийската патриаршия се въздържаше от вземане на каквито и да е решения по отношение на нея почти година. През този период имах възможност лично да обсъдя ситуацията около „екзархията” с патриарх Теодор. Той ми каза, че не би искал да наказва или унижава никого. Неговото отношение беше и си остава различно от отношението на патриарх Кирил, който създаде конвейер от наказания за неблагоприятни според него клирици и епископи. Но в крайна сметка търпението на патриарх Теодор приключи. Леонид беше низвергнат с решение на Александрийския Синод през ноември 2022 г. Тъй като в православната канонична традиция всичко се основава на прецеденти, беше ясно, че всеки наследник на Леонид ще бъде наказан по същия начин и дори по-бързо. Всеки, който би се съгласил да стане наследник, се обричаше на канонично самоубийство. Така се случи и със Зарайския епископ Константин, който даде съгласието си да го назначат за „екзарх“. Вече четири месеца след това назначение той също беше лишен от сан. Познавам лично и Леонид, и Константин. Ако първият е вманиачен привърженик на Z-ортодоксията, то вторият е по-спокоен и благоразумен. Но се оказа, че не е бил достатъчно благоразумен, щом се записал доброволно за „екзарх“.

Александрийската църква му наложи забрана едва след като той посети нейната канонична територия и извърши служби там. Но и това само по себе си не е достатъчно основание за сурово наказание. Причината е, че Константин продължи да разделя африканското паство, което вече е в нестабилно състояние – непрекъснато възникват кризи и разцепления, които много трудно се преодоляват. И тук Москва се превърна в мощен катализатор за по-нататъшни разделения. Александрия взе решения както по отношение на Леонид, така и на Константин, като се грижи преди всичко за единството на паството си и за предотвратяване на разделения.

Бяха налице всички канонични причини за наказанията в Александрия. Още от римското право православието е заимствало юридическо-каноничния принцип, че ако клирик от една юрисдикция е извършил престъпление на територията на друга юрисдикция, то последната има право да го съди и накаже. Това всъщност се случи с „екзарсите“. Ето защо, макар и бавно, процесът на признаване на подобно наказание от другите поместни църкви се налага стабилно“.

Posted in Новини, Новини от света, Църква и политика

Вижте още: