Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ взе решение за нов епархийски избор на Сливенски митрополит

На свое заседание днес, 12 март 2024 г., Св. Синод реши, че съгласно чл. 89, ал. 2 от  Устава на БПЦ – БП касирането на проведения на 18.02.2024 г. епархийски избор за Сливенски митрополит е окончателно.

Против горното решение гласуваха Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим и Видинският митрополит Даниил.

Св. Синод определя, че Наредбата за избор на епархийски митрополити, приета на заседанието на от 24.02.2024 г., прот. № 3 – пълен състав, е неприложима към този момент. Св. Синод определя Наредбата за избор на епархийски митрополити да бъде препратена за разглеждане в следващия Църковен събор.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съгласно чл. 89, ал. 3 от УБПЦ – БП, да продължи да управлява Сливенска епархия в качеството си на Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол и да проведе нов епархийски избор за Сливенски митрополит.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансово-административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията.

Възлага на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан да извърши пълна проверка на списъците с епархийски избиратели дали съответстват на изискванията, съгласно чл. 102 и чл. 103, във връзка с чл. 142 от УБПЦ – БП.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: