Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ избира трима кандидати за патриарх

Днес Св. Синод на БПЦ избира трима митрополити, от които на Патриаршеския избирателен църковен събор, който ще се проведе на 30 юни, епархийските избиратели ще дадат своите гласове за новия български патриарх.

На заседанието участват всички 14 митрополити. Гласуването ще бъде тайно. За да бъде избран в тройката един митрополит, той трябва да получи две трети от гласовете.

Пловдивският митрополит Николай публично се отказа от избора, но не е декларирал писмен отказ в канцеларията на Св. Синод. На въпрос на БНТ дали той ще участва в избора, доц. д-р Костадин Нушев коментира пред журналисти:

„Днешното заседание е много важно, защото на него започва патриаршеският избор. На днешното заседание от тези деветима митрополити, които отговарят на критериите, четиринадесетте митрополити от Светия Синод, с квалифицирано мнозинство, да излъчат трима от тях, които да бъдат представени на самия Патриаршески избирателен събор. Той, от своя страна, от тези трима посочени, да избере бъдещият патриарх. На това заседание ще се разбере дали е постъпило писмено заявление за отказ за включване, ако не е постъпило такова, това означава, че кандидатурата на митрополит Николай също може да бъде разгледана“, коментира пред журналисти доц. д-р Костадин Нушев.

По-късно днес митр. Йосиф заяви, че ще си направи отвод и няма да участва във вота за патриарх. Той каза още, че е имало слухове, че именно той ще бъде избран за патриарх, тъй като е най-възрастният:

„Ще си дам отвод, както миналия път, казвам им – няма всяка година да избирате патриарх, аз съм на осемдесет и три години“, заяви той.

След отвода на митр. Йосиф, осем остават митрополитите, които отговарят на определените критерии и могат да се кандидатират за нов български патриарх:

  • Великотърновски митрополит Григорий;
  • Плевенски митрополит Игнатий;
  • Ловчански митрополит Гавриил
  • Пловдивски митрополит Николай;
  • Варненски и Великопреславски митрополит Йоан;
  • Русенски митрополит Наум;
  • Врачански митрополит Григорий;
  • Видински митрополит Даниил.

Днес пред Синодната палата има организирано молебно бдение на група хора, които участваха и в протеста срещу избора на Сливенския митрополит Арсений. На въпрос на журналисти пред Синодната палата: „Има ли две групи, леко враждуващи, или всичко е тихо и спокойно? Средно- и Западноевропейски митрополит Антоний коментира броженията, създали се около избора в Сливен и патриаршеския избор:

„По- скоро има групи, които враждуват извън Синода или против Синода. Това се видя при различни заседания – парацърковни групи, които за голямо съжаление всяват смут в душите на миряните. Аз смятам, че всеки вярващ православен християнин, когато има такива важни моменти и събития на църквата, вместо да стои на площадите и да крещи, по-добре да се моли в сърцето си и в храма, защото вярата се изживява лично от всекиго и тихата молитва винаги бива повече чута, отколкото онази креслива, която обижда, насажда омраза, разделение в обществото“.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: