Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ подкрепи патриарх Неофит в решението му за храм „Св. Николай“ в София

Българска патриаршия

Днес, 3 октомври, Св. Синод на Българската православна църква излезе с решение по казуса с храм „Св. Николай“ или т.нар. Руска църква в София. След призива на Русенския митрополит Наум, който на 23 септемаври излезе с позиция „За статута на храм Св. Николай“ в София“ и призова „Софийският митрополит веднага да се разпореди той да бъде отворен, като се възстановят своевременно и богослуженията в него“, Св. Синод подкрепи напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Това съобщава пресслужбата на Българска патриаршия.

Решението на Св. Синод е както следва:

  1. Подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
  2. Св. Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, но това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП.
  3. Възлага на канонично-правната комисия при Св. Синод да проучи и анализира уставите за функциониране на Подворията в София и Москва, след което ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение по отношение на първата точка гласува Видинският митрополит Даниил. Той подкрепя патриарх Неофит, но смята, че не е в компетенцията и правомощията на БПЦ-БП, включително на Българския патриарх и Софийски митрополит да реши въпроса с отварянето на храма, а следователно и с назначаването на свещенослужител, който да представлява друга поместна църква, която според светското право се явява чуждестранно юридическо лице.

Видинският митрополит Даниил заявява:

„Статутът на подворие, т.е. представителство на Руския патриарх при Българския патриарх в гр. София, какъвто храмът е от 1953 г., както и собствеността на храма определят неговата подведомственост. Също така, изразяваме принципно несъгласие с прецеденти, които са в нарушение на 34 апостолско правило и на чл. 39 и чл. 50 от Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия, които правила предохраняват единството и любовта в Св. Православна църква“.

Митрополит Даниил цитира следния член 50 от Устава на БПЦ-БП, който се намира в Раздел III „Правомощия на Българския патриарх“ и гласи следното:

Чл. 50. Българският патриарх/Наместник-председателят на Светия Синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на Църквата без решението на Светия Синод и Светият Синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на Българския патриарх/Наместник-председателя на Светия Синод.

Припомняме, че в заплетения казус с Руската църква в София, патриарх Неофит взема решение въз основа на правомощията си не на Български патриарх, а на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира съответният храм.

В този случай Софийският митрополит Неофит се разпорежда за проблем в епархията си, а не за „общи дела“ по смисъла на чл. 50, още повече, че става дума за затворен храм на територията на епархията, която той администрира и управлява и липса на реакция от страничните, нецърковни лица, които са го затворили, както и липса на реакция от Руската православна църква, която все още не се е изказала по въпроса.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: