Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ приветства вдигането на схизмата с ПЦ на Северна Македония

Днес на свое заседание в пълен състав, Св. Синод разгледа няколко въпроса и взе решение по тях.

1. Разгледа писмата на Вселенския патриарх Вартоломей и Сръбския патриарх Порфирий във връзка с каноническия статут на Православната църква на Северна Македония, и след проведено гласуване Св. Синод реши: 

Българската православна църква – Българска патриаршия с благодарност към Бога и духовна радост приветства решенията за вдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно  общение с Православната църква на Северна Македония. Въпросът за името на Православната църква на Северна Македония предстои да бъде разгледан. 

2. Във връзка с решението си от 13.04.2022 г. за ръкополагане в епископски сан на архим. Макарий (Чакъров), днес Св. Синод на БПЦ-БП извърши наречението му за Главиницки епископ. Св. Синод реши епископската хиротония да бъде извършена на 26.06.22 г. в Троянската св. Обител от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум в съслужение с митрополити и епископи на БПЦ-БП и гости архиереи. Начало на Св. Литургия – 9:30 часа.

3. Св. Синод разгледа покайно писмо на архим. Дионисий (Мишев) и след проведено гласуване реши: 

Приема покаянието на архим. Дионисий (Мишев) като определя място на пребиваването му Рилската св. Обител за изпитателен срок от една година. По отношение на определеното място за изпитателен срок против е гласувал само Неврокопския митрополит Серафим. 

————

Източник: Българска патриаршия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: