Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ разгледа постъпило писмо на Александрийския патриарх Теодор

На 24 февруари, на своето редовно заседание, Св. Синод на БПЦ-БП разгледа постъпило писмо на Александрийския патриарх Теодор ІІ, с което той уведомява за неканоничните действия на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в каноничните (географски) територии на Александрийска патриаршия, за налагането на църковно наказание на митрополит Леонид Горбачов (Московска Патриаршия) и връщането му в редиците на монасите, както и за преустановяване за неопределен период от време поменаване на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

След проведено гласуване,  Св. Синод единодушно РЕШИ:  

Писмото да се изпрати на Канонично-правната комисия при Св. Синод, която да изследва подробно създалия се проблем  на територията на Александрийската патриаршия, след което да запознае Св. Синод в пълен състав.

Във връзка с горното решение и след проведено гласуване Св. Синод  РЕШИ:  

Духовенството на Българската православна църква – Българска патриаршия да се въздържа от богослужение с митрополит Леонид Горбачов до окончателното решение на Св. Синод.

За решението със „За” гласуваха както следва: Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и следните митрополити: Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Доростолски Яков. 

„Против” гласуваха митрополитите: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан и Видински Даниил.

————

Източник: Българска патриаршия

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: