Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ ще проведе извънредно заседание

Св. Синод ще проведе извънредно заседание на 10 януари, съобщава сайтът Двери бг.

След смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, архиереите трябва да предприемат описаните мерки в Раздел II „Избиране на епархийски митрополит“, чл. 84, 85 и 86 от Устава на БПЦ-БП.

Поради заболяването на патриарх Неофит, който по право председателства заседанията на Св. Синод, най-старшият поема председателството, а това е Великотърновският митрополит Григорий. Архиереите ще трябва да определят кой от митрополитите ще поеме управлението на Сливенска епархия и ще подготви предстоящия избор за нов митрополит.

Утре Св. Синод ще избере нов наместник на митрополитската катедра в Сливен и ще определи датата за опелото и погребението на покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

В устава на БПЦ не се посочва минимален срок за провеждане на митрополитски избор, затова по традиция БПЦ изчаква да премине 40-ия ден от кончината на покойния митрополит, след което Синодът ще заседава отново, ще насрочи дата за избора и ще излъчи листата с епископите– кандидати. Наместникът на покойния Сливенския митрополит е длъжен веднага да изпрати листата до епархийските избиратели и не по-късно от третата неделя от нейното излъчване, се провежда избор за епархийски архиерей.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: