Меню Затваряне

Св. Синод на Вселенската патриаршия възстанови свещеническия сан на прот. Алексей Умински

Св. Синод на Вселенската патриаршия възстанови свещеничесикя сан на прот. Алексей Умински. Отец Алексей ще бъде свещеник към митрополията на Галия (Франция) в диоцеза на Вселенската патриаршия в Западна Европа.

Припомняме, че на 13 януари църковният съд на Московската патриаршия взе решение да лиши от сан дългогодишния предстоятел на храма „Света Троица“ в Москва, като го замени с военния свещеник-пропагандатор Андрей Ткачов. Причината за низвержението беше това, че отец Алексей не е поискал да чете молитвата „за победа“ на „Светата Рус“.

Св. Синод на Вселенска патриаршия съобщава в своето комюнике, че след като задълбочено е проучил случая на отец Алексей Умински, установява, че от една страна, наложеното му низвержение е станало окончателно пред църковната власт, налагаща наказанието, а от друга страна, че причините за това са праведното противопоставяне на духовника на войната в Украйна. Св. Синод обосновано вдига това низвержение и решението за връщането на свещеническия сан на отец Алексей е единодушно.

През изминалата 2023 г. Синодът на Константинополската патриаршия възстанови в сан и бившите клирици на Литовската епархия на РПЦ, отец Йоан Ковал от Москва и други клирици, лишени от сан заради антивоенната си позиция.

Вижте повече за случая на отец Умински тук.


Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: