Меню Затваряне

Св. Синод на Гръцката църква не подкрепя хората, които отричат пандемията

Св. Синод на Гръцката църква разпространи обръщение по повод обществените реакции за внезапната смърт на митрополита на Лангада Йоан, който почина вчера в ковид-болницата в Солун. Синодът призовава да не се използва неговата смърт в идеологическата война срещу Църквата, която водят някои кръгове. Йерарсите отхвърлят опитите да им бъдат приписвани симпатии към конспирации и други популярни днес течения, отричащи реалността на пандемията. Те определят като езическо и чуждо на Църквата мнението, че клирици и по принцип вярващи не могат да се разболеят от коронавирус. Ето и целия текст на обръщението:

По повод смъртта на приснопаметния митрополит на Лангада Йоан някои журналисти си позволиха да се подиграват по един недопустим начин с неговото успение и свидетелството на вярата му в Божественото причастие, все едно разполагат с доказателства за причината за заразяването му с вируса.

Св. Синод на Гръцката църква с тъга установява, че някои медии не престават да сочат православните християни – клирици и миряни – като свой идеологически противник.

При това изопачаване на словото на Църквата напомняме, че Гръцката църква със свои послания и изявления: а) винаги препоръчва дисциплина относно здравните мерки във и извън храмовете; б) никога не е подкрепяла отрицателите на пандемията; в) никога не е разпространявала детински и идолопоклоннически мнения, че православните клирици и по принцип християните не могат да се разболеят заради това, че са вярващи. Напротив, Св. Синод от самото начало на здравната криза сътрудничи с държавата, а архиереите спазват здравните съвети, насърчавайки клириците и вярващия народ да спазват ограниченията, определени от държавата и въведени от учените.

От само себе си се разбира, че Църквата приема значението и мисията на медицинската наука, както учи и Св. Писание: “Почитай лекаря с чест според нуждата от него, защото Господ го е създал” (Сирах. 38:1), подчертавайки решаващото значение на вярата в Бога за излекуването на вярващия човек: “едновременно се моли и Господу, и Той ще те изцели.”

Някои амбициозни ръководители на общественото мнение настояват невротично да се занимават само с божественото Причастие и да налагат ненаучни възгледи за разпространението на вируса, без епидимиологични доказателства и решавайки се дори да “богословстват” по въпросите на вярата, без да имат никакви богословски познания. От момента, когато демократичната държава гарантира религиозната свобода, те нямат право да изискват държавна забрана за св. Причастие като “нездравословно”, тъй като самите те не са вярващи. И най-вече нямат право да използват смъртта на един техен ближен, понеже е бил клирик на Църквата, която те възприемат като идейна фракция и то противникова.

Отправяме към всички горещ призив да не се поддават на разпалването на обществен расизъм, на обвиненията и вменяването на вина на болните и починалите от пандемията от коронавирус.

Молим всички да останат сдържани, да уважават болните, лекарите, лекуващите и всички, които се борят за лечението на болните, като същевременно молим всички да покажат нужното уважение към приснопаметния митрополит на Лангада Йоан, който за десетте години на своето пастирство помогна изключително много във всички области на неговото служение.

Всички благочестиви членове на Гръцката църква продължават да се молят за здравето и живота на хората, а клириците служат божествената Литургия, принасяйки безкръвна жертва на Господа “за онези, които ни мразят и обичат”, и “за живота и спасението на света”.

Източник: Двери бг

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: