Меню Затваряне

Св. Синод на Гръцката църква заяви, че опасенията от новите лични карти нямат основание

Постянният Св. Синод на Гръцката църква под председателството на Архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним се събра на 6 септември на своята втора сесия и излезе със становище до клира и паството относно новите лични карти, които до края на месеца ще започнат да се издават на гръцките граждани. От позицията на гръцкия Синод става ясно, че новите документи не променят по някакъв начин нито учението на Църквата, нито имат отношение към християнската идентичност на вярващите.

Становището гласи:

1. Светият Синод разбира загрижеността на някои християни, поради което моли всички да имат доверие в Църквата и нейните отговорни пастири, които са бдителни по всички въпроси, отнасящи се до живота на вярващите.

2. Всички мнения или опасения относно новите лични карти са резултат от парарелигиозни убеждения, които нямат православен произход.

3. Теориите, че формата и съдържанието на новите лични карти, както е регламентирано в настоящите министерски решения (от 2018, 2019, 2023 г.), накърняват учението на Източноправославната Христова църква не са богословски издържани. Също така използването на изрази като „електронно досие“, наложено от „новия ред“ и „глобализацията“ съдържа парарелигиозна отправна точка, тъй като не цели да защити индивидуалните свободи на гражданите, а предполага, че гръцката република, нейните служби и избраното правителство са „инструменти на Антихриста“.

4. През 2019 г. Държавният съвет се произнесе относно законосъобразността на Министерското решение от 2018 г. относно новата лична карта (решения 2388/2019, 2389/2019). От една страна, той отхвърли правните спорове относно защитата на личността, религиозната съвест и личните данни на гражданите, от друга страна, частично отмени Министерското решение от 2018 г. относно една от разпоредбите му, която предвиждаше пряко използване на личната карта от гражданите като карта за услуги с цифрово управление, тъй като тази функция не е предвидена в закона. Оттогава държавата се съобрази с това и издаде две коригиращи министерски решения (2019 г., 2023 г.).

Във всеки случай решението относно законосъобразността на личната карта е от компетентността на съдебната власт на страната, която вече се е произнесла и засяга административен въпрос за отношенията между държавата и гражданина.

5. Въпреки това, въпросът се проучва във всичките му детайли и ще бъде отнесен до бъдещо извънредно свикване на Синода на йерархията.

———

По публикацията работи Вяра Биртахас

Източник: Αγαπώ τον Χριστό

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: