Меню Затваряне

Св. Синод на Кипърската църква не се противопоставя на признаването на Украинската автокефалия

Приключи срещата на Св. Синод на Кипърската църква, състояла се на 23 и 25 ноември 2020 г., на която беше разгледан украинският въпрос и споменаването на Киевския митрополит и на цяла Украйна Епифаний от Кипърския архиепископ Хризостом на 24 октомври 2020 г.

Както беше подчертано в днешното съобщение, Св. Синод реши да не се противопоставя на решението на архиепископ Хризостом. В съобщението се казва:

“Св. Синод на Кипърската църква по време на своите сесии на 23 и 25 ноември 2020 г., обсъди подробно украинския църковен въпрос, както и проблема, създаден от споменаването на предстоятеля на Православната църква на Украйна митрополит Епифаний от архиепископ Хризостом и реши да не се противопоставя на решението на архиепископа.

В същото време Св. Синод очаква с нетърпение по-широко обсъждане, в което всеки да може да работи за преодоляване на настоящата криза, която заплашва да раздели Църквата на Иисус Христос” – се казва в съощбещиено на Св. Синод на Кипърската църква, посочва Orhodox Times.

Св. Синод на Кипърската църква остава разделен относно признаването на Украинската автокефалия, тъй като решението е взето с 10 на 7 гласа. Разногласията между архиереите остават, отбелязва Cyprus Mail.

Кикският митрополит Никифор е направил компромисно предложение: несъгласните да не се обвързват с решението на Синода, когато то засяга въпроси на вярата като е заявил, че няма да се противопоставя на решението на архиепископа, ако той не участва в Литургията на Богоявление, което би означавало официално признаване на ПЦУ (На Богоявление 2021 г. се навършват две години от връчването на Томоса за автокефалия на ПЦУ. На празника т.г. имаше делегация на ПЦУ в Истанбул и съслужение в патриаршеския храм на Вселенската патриаршия. Бел. ред.).

Митрополитът на Пафос Георги заяви, че „решенията на Св. Синод са обвързващи за всички, дори ако са взети с мнозинство“. “Това не е въпрос на вяра, а въпрос на възпоменание на предстоятел, който ще бъде направено от нашия предстоятел, а не от нас” и заключи, че въпросът за Св. Синод е приключен.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: