Меню Затваряне

Св. Синод определи листата с епископите – кандидати за нов Доростолски митрополит

На 29 септември 2020 г. на своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП (протокол № 7 – пълен състав) разгледа внесеното писмо от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, наместник на овдовелия Доростолски епархийски престол, и на основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ-БП определи следната листа от достоизбираеми епископи – кандидати за предстоящия избор за нов Доростолски митрополит:

Велички епископ Сионий

Белоградчишки епископ Поликарп

Агатополски епископ Йеротей

Мелнишки епископ Герасим

Константийски епископ Яков

Предстои, съгласно Устава на БПЦ-БП, чл. 85, наместникът на овдовелия Доростолски епархийски престол – Западно и Средноевропейски митрополит Антоний – да разпрати с окръжно писмо листата с достоизбираемите епископи до всички епархийски избиратели и да се определят дати за Епархийски и каноничен избор.

На Епархийския избор избирателите ще излъчат двамата кандидати, събрали най-много гласове.

След това на свое заседание Св. Синод ще разгледа изборните книжа. Ако Епархийският избор бъде преценен като изрядно проведен, в следващата неделя в параклиса на Св. Синод ще се проведе каноничният избор, на който членовете на Светия Синод с явно гласуване ще изберат един от двамата епископи за нов Доростолски митрополит.

На този линк в сайта на БПЦ-БП можете да прочетете биографиите на достоизбираемите епископи.

Източник: Сайт на БПЦ

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: