Меню Затваряне

Св. Синод отговори на писмо на М ГЕРБ срещу архим. Дионисий

Св. Синод на БПЦ отговори на официалното писмо на Младежи ГЕРБ във връзка с участието на архим. Дионисий (Мишев) в последния протест на “Системата ни убива”, заедно с участниците на който опънаха черен транспарант на улицата пред дома на Бойко Борисов в Банкя (тук).

В началото на седмицата председателят на М ГЕРБ Георг Георгиев внесе писмото в канцеларията на Св. Синод с молба митрополитите да се произнесат какво е отношението им към архим. Дионисий и дали расото и кръста се съвместяват с политическата му дейност. Георг Георгиев направи съобщение пред медиите след внасянето на документа, приет от гл. секретар на Св. Синод Мелнишки епископ Герасим.

„От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин“, коментира Георг Георгиев.

Според председателя на МГЕРБ е в интерес на цялото общество да се постави публично ясна разграничителна линия между БПЦ и “един рецидивист с множество противоцърковни прояви”.

„Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Св. Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“, каза Драгомир Младенов от МГЕРБ.

В отговор на писмо на ПП ГЕРБ, вх. № 180/29.03.2021 г., Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия заявява следното:

“От 2017 година по решение на Св. Синод на БПЦ – БП, прот. № 5/17.02.2017 г., пълен състав, на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена забрана за извършване на богослужение (запрещение за свещенослужение – „аргос“) и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения (вкл. кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата и др.).

Няколко пъти Св. Синод публикува в своя официален сайт съобщения, чрез които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик. Така в съобщение на Св. Синод от 16.02.2021 г. се казва следното: „Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“ (тук). Във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред.

Със съжаление трябва да отбележим, че поведението на въпросния клирик е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който „не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив“ (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и светата Църква”.

Целият отговор на писмото можете да видите на сайта на Българска патриаршия, а отговорът на архим. Дионисий във Фактор. бг.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: