Меню Затваряне

Св. Спиридон на Първия вселенски събор

Св. Спиридон взел участие в Първия Вселенски събор (325 г.), свикан в Никея за осъждане лъжливото учение на Арий. Някои епископи, знаейки, че Спиридон не е изучавал науки, се стараели да го отклоняват от прения с привържениците на Арий, понеже се бояли, че няма да съумее да защити и обясни истинското учение.

Но Спиридон имал това, което не може да даде земната мъдрост: той имал твърда и жива вяра. В него действал Св. Дух, Който учи на всяка истина и затова неговите прости думи силно действали на Ариевите привърженици.

Александрийският свещеник Арий проповядвал, че Иисус Христос е творение на Отца, не истински Бог. За да защити истината, неукият Св Спиридон станал, взел една тухла, и представил Светата Троица като тази тухла – Една, но от три елемента.

Както тухлата, за да се направи, са използвани три елемента — огън, земя и вода. Докато обяснявал това, изведнъж над тухлата се появил пламък, а от нея започнала да изтича вода. Такъв Чудотворец бил великият Спиридон.

Св. Спиридон е наричан още и ходещият светец. Всяка година, когато преобличат мощите му, установяват, че обущата му са протрити.

Превод: свещ. Траян Горанов

Източник: oca.org

Posted in Жития на светиите, Святост

Вижте още: