Меню Затваряне

Сдружение “Мати Украйна” призовава за обща молитва за мир в “Св. Александър Невски”

Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) “Мати Украйна” с председател Олена Коцева излезе с обръщение във фейсбук, призовавайки за обща молитва за мир в храм-паметника “Св. Александър Невски”:

“Скъпи приятели! Всички ние с огромно внимание и тревога следим новините, свързани с натрупване на голямо количество войски и оръжия от руска федерация по границите на Украйна и за ескалация на напрежението в света. От името на СУОБ “Мати Украйна” каня украинци и приятели на Украйна на 20.02.2022 г. в 12:30 часа в храм-паметник Света Неделя, София , пл. Света Неделя за кратка обща молитва за мир в Украйна. Моля за репост в групите!”.

В началото на февруари Олена Коцева изказа съмнение, че България е готова за хуманитарната криза, която може да последва, ако Русия нападне Украйна. В същото време “Вашингтон пост” прогнозира, че евентуален конфликт между двете държави в рамките на два дни може да предизвика хуманитарна криза с до 5 милиона бежанци. На въпрос на “Tribune.bg” има ли напрежение и планират ли хората с български произход в Украйна връщане в България, Олена Коцева отговори, че повечето украински граждани, които имат българско гражданство или произход, не планират да се изнасят в други страни:

“Българското гражданство, доколкото аз знам покрай общуването с такива хора, им трябва, ако някое от децата реши да следва в България. Има такива програми, а и се получават европейски дипломи, които дават по-голям шанс за реализация за в бъдеще. Дори когато общувам с украинци с българско гражданство, които често пътуват от България до Болград и обратно, те се изненадват, че медиите тук пишат за някаква паника, а те в Украйна такова нещо не са видели. Хората са спокойни и вярват в армията, която не е тази от 2014г. при Янукович – гола и боса. Да не забравяме, че в Украйна 300 000 души вече са били на фронта, това са подготвени мъже и жени”.

На въпрос вижда ли основание за бежанска вълна към България, Олена Коцева отговаря, че България не може да предложи нищо на украинските бежанци, защото няма подготвени програми за работа и жилищен фонд за настаняване. Вчера г-жа Коцева заяви в медиите, че България води политика на снишаване по въпроса с евентуална война между Русия и Украйна.

Въпреки новината, че руските сили се изтеглят от украинската граница (тук), CNN съобщи вчера, че техните войски са се увеличили приблизително с още 7 000 войници през последните дни. Това е особено тревожно и за България заради многото украински българи, чиито живот е застрашен.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: