Меню Затваряне

Сектата на Висарион ще бъде ликвидирана

Прокуратура в Красноярск съобщава, че е започнала проверка на местната религиозна организация “Църква на Последния завет”, чиито водач Висарион беше арестуван от руските специални служби по обвинение, че заедно с помощниците си са застрашили здравето на своите поклонници.

В хода на следствието са установени факти, свидетелстващи, че има всички основания религиозната организация да бъде ликвидирана по съдебен път. Експертните становища потвърждават, че материалите на “Църквата от Последния завет” съдържат доктринални препоръки, ограничаващи правото на живот, правото на свобода и сигурност на личността, свободата на съвестта, правото на защита на семейството, майчинството и детството, на образованието; правото на здравна защита и медицински грижи. Експертите заключават, че ученията на Висарион позволяват девиантното поведение, по-специално самоубийството и отричат предоставянето на медицинска помощ, стимулират пристрастяващото поведение и пренебрегването на приетите норми за брака.

Прокуратурата е установила факти, които сочат, че привържениците на религиозното движение са увредили психичното си здраве, били са потискани техните опити да проявят собствени мисли, желания, потребности и стремежи. Те са били под заплаха от обществено порицание, у тях се е формирало устойчиво чувство за вина, били са заплашени от изгонване от общността.

Дейността на местната религиозна организация “Църквата на Последния завет” застрашава интересите на обществото и държавата, посяга на личността, правата и свободите на гражданите, води до увреждане на морала и здравето на гражданите, което в съответствие с чл. 14 от Федералния закон “За свободата на съвестта и за религиозните сдружения” е основа за забрана на нейната дейност от съда.

Въз основа на резултатите от проверката регионалната прокуратура е изпратила административен иск до Красноярския окръжен съд за ликвидиране на “Църквата на Последния завет” и изключването й от Единния държавен регистър на юридическите лица.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: