Меню Затваряне

Семейното щастие е плод на борбата ни с егоизма

Работата Ви изглежда винаги по-тежка от тази на жена Ви. Готов съм подробно със страхопочитание от собственото си величие да говоря как съм се трудил цел ден. После със снизходителна усмивка небрежно ще кажа на жена си, че ѝ е провървяло, че нищо не прави.
Странно защо обаче, ако по някаква изключителна причина ми се наложи да остана вкъщи, да се разходя с децата, да приготвя храна за всички, да измия после посудата, в мен се появява неопределимо желание да изчезна от вкъщи.
Ден след ден се води война с егоизма. Първо идва разбирането на всички тези процеси. След това натрупването на вътрешни духовни сили, а след това и самата битка. Семейството ще бъде щастливо ако съпругът и съпругата се борят със своя егоизъм.
По-правилно е когато съпругът започне пръв тази война, а съпругата следва мъжа си. Не самохвалството прави съпруга достоен, а възхитените очи на жена му. Да се изгуби такова достойнство е невъзможно.
Изискването на достойно отношение към себе си обикновено е безперспективно, тъй като изглежда като хленчене на ядосана катерица, на която са отнели орехите.

Свещ. Павел Островски, Instagram

Posted in Шарени мисли

Вижте още: