Меню Затваряне

Семинарията „Св. Владимир“ получи помощ за обучение в размер на 1 милион долара

Православната богословска семинария „Свети Владимир“ (SVOTS) в Ню Йорк, САЩ получи безвъзмездна помощ в размер на 1 милион долара, за да изгради здрави северноамерикански православни енории чрез предоставяне на ресурси и обучение на духовници и мирски лидери – най-вече чрез онлайн обучение.

Усилията се финансират чрез инициативата Pathways for Tomorrow на благотворителната фондация Lilly EndowmentТова е инициатива, предназначена да помогне на богословските училища в Съединените щати и Канада, когато определят приоритетите си и отговорят на най-неотложните предизвикателства, пред които са изправени, докато подготвят пастири и лидери за християнските конгрегации както сега, така и в бъдеще.

„Ние сме толкова благодарни, че Lilly Endowment признава семинарията „Св. Владимир“ за ключов елемент в бъдещето на богословското образование“, каза президентът на семинарията прот. д-р Чад Хатфийлд. „Те искат да видят смели и новаторски решения от училища като нашето, защото богословското образование е на кръстопът в Северна Америка. И благодарение на подкрепата на Lilly Endowment ние ще можем да позиционираме семинарията като катализатор за здрави, процъфтяващи енории”.

Чрез петгодишната безвъзмездна помощ семинарията ще проектира и разработи онлайн програми за обучение за:

  1. продължаващо обучение на духовници;
  2. атестация за мирски катехизатор;
  3. въведителни курсове по богословие за възрастни;
  4. разнообразие от изграждане на умения и обучение на енорийски мирски лидери.

„Православието в Северна Америка е изправено пред критичен недостиг на духовници, както и на множество други професии. Нуждаем се също от повече обучени служители, които да приветстват и катехизират големия брой търсещи и питащи, стичащи се към Православието през последните години“, добави о. Чад. „В светлината на тази и други реалности, ние искаме да разширим нашия капацитет за онлайн обучение и да насочим практическите и пастирските нужди в енориите точно сега – където и да са те – в допълнение към обучението на техните бъдещи духовници и светски лидери тук, в кампуса“.

Важен аспект на учебните програми ще бъде тяхната практичност и достъпност. Онлайн програмите се проектират с помощта на нова онлайн платформа, способна да предоставя интерактивни сесии, както и предварително записани лекции и достъп до различни образователни ресурси. Продължаващото обучение на духовенството ще бъде идеално за православни енорийски свещеници, които вече имат служебни задължения и може да не са в състояние да отделят дори няколко дни или средства, за да пътуват до регионален семинар. За миряни, които често са помолени да служат на ръководни позиции, но нямат адекватна подготовка, семинарията ще осигури обучение, чрез което да бъдат усъвършенствани определени умения за специфични длъжности като енорийски касиер, член на настоятелство и други. През летните месеци членовете на семинарския факултет ще преподават въведителни курсове по теология, които ще бъдат предназначени за всеки, който желае да задълбочи своето разбиране и отдаденост на Православието, както и за членове на широката общественост, които са любопитни какво може да предложи Православието. Обучението на катехизатори ще даде възможност на миряните да си партнират с енорийското духовенство, за да посрещат, образоват и интегрират нови хора и семейства в Църквата.

Семинарията „Св. Владимир“ е едно от 105-те богословски училища, които получават грантове от втора фаза (благотворителната помощ е в рамките на три гранта, бел. ред.). Всички те заедно представляват голямото многообразие на християнството в САЩ и Канада. Помощ от тази фондация получават и училища, свързани с католицизма и протестантството, петдесятни, евангелски църкви, такива от Латинска Америка, Азия, различни традиции (напр. Църква на братята, менонити, квакери и др.).

***

Лого на Lilly Endowment

Lilly Endowment Inc. е частна благотворителна фондация със седалище в Индианаполис (Индиана, САЩ), създадена през 1937 г. от JK Lilly и синове, чрез дарение на акции в техния фармацевтичен бизнес Eli Lilly & Company. Въпреки че подарените акции остават финансова основа на фондацията, тя е отделен субект от компанията, с отделен управителен съвет, персонал и местоположение. В съответствие с желанията на основателите, фондацията съществува, за да подкрепя каузите на религията, образованието и развитието на общността. Фондът финансира предимно програми в Съединените щати, особено в областта на религията. Въпреки това поддържа специален ангажимент към родния си град Индианаполис и родния щат Индиана. Основната цел на отпускането на безвъзмездни средства в областта на религията е да задълбочи и обогати живота на християните в Съединените щати,

Posted in Мисия, Новини, Новини от света

Вижте още: