Меню Затваряне

Сергей Лавров посети храм “Св. Сава” в Белград (обновено)

На 15 декември 2020 г. Сергей Лавров посети църквата „Свети Сава“ в Белград и положи цветя на гроба на сръбския патриарх Ириней, съобщава сайтът на Сръбската православна църква.

Министър Лавров прочете писмо от президента на Руската федерация Владимир Путин по повод приключването на работата по храма “Св. Сава”. Руският президент Владимир Путин поздравява сръбския президент Александър Вучич и сръбския народ за завършването на мозайката в църквата и посочва, че сътрудничеството на сръбските и руските майстори в това начинание е символ на братско приятелство и духовна близост между двата народа.

Президентът Вучич благодари на президента на Русия Владимир Путин и на министъра на външните работи Сергей Лавров за помощта, оказана от Русия при изграждането на новия храм в Белград. “Идеята да се построи храм на св. Сава е на повече от 100 години. “С голямата подкрепа и помощ на нашите руски приятели успяхме да изградим и свършим по-голямата част от работата през последното десетилетие. Днес трябва да изкажем голяма благодарност на президента Путин, че имаме най-красивия храм на света” – заяви Вучич.

Ден по-късно, на 16 декември, руският външен министър Сергей Лавров беше на посещение и в Хърватия, където подписа с хърватския министър на културата програма за сътрудничество в областта на културата за следващите две години. Страните са се договорили да активизират търсенето на юридическа форма за организирането на такъв център. Лавров се срещна и с президента на Хърватия Зоран Миланович, с когото са обсъдили отношенията между Хърватия и Русия, както и ситуацията в Югоизточна Европа и възможностите за подобряване на отношенията между Русия и Европейския съюз, чиито член е Хърватия, съобщава агенция Фокус. По-късно на пресконференция в Загреб Сергей Лавров отправи много тежки обвинения към САЩ, съобщава портала Credo:

“По отношение на политиката на САЩ в Източното Средиземноморие, ние все още вярваме, че тя е неконструктивна. Един-единствен пример: САЩ забранява на всички страни от региона нормалното сътрудничество с Руската федерация, независимо дали то е в областта на военно-техническото сътрудничество или всяка друга значима област. И, разбира се, човек не може да не забележи подривната роля, която САЩ играе в опита си да унищожи Православието, включително и в региона“, добави той.

“Русия продължава да заплашва стабилността в Средиземноморието с използване на различни техники за разпространение на дезинформация, подкопаване на националния суверенитет, сеене на хаос, конфликти и разделение в държавите от региона” – заяви на 15 декември държавният секретар на САЩ Майк Помпео (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: