Меню Затваряне

Сергей Чапнин: Изглежда, че вече няма „тихоновци“ в РПЦ

Сергей Чапнин

Сергей Чапнин

Преди няколко дни снимка на православно духовенство, публикувана на сайта на Балашихската епархия, започна да се споделя в мрежата. Смятам, че това е голям медиен успех за малка подмосковска епархия – никога не е получавала толкова много репостове и коментари. Проблемът обаче е, че нищо добро не може да се каже нито за самата снимка, нито за изобразените на нея.

Не се съмнявам, че тази снимка ще остане в историята на Руската православна църква като символ на глупостта, срама и предателството. 35 свещеници – стари и млади, опитни и не много опитни – дори не са мигнали, докато са ги нареждали около паметника на Феликс Дзержински. Представяте ли си православните духовници да се снимат пред паметника на император Диоклетиан? Не, не ми достига въображение за такова нещо. Представяте ли си православните духовници да се снимат пред бюста на Хайнрих Химлер? Не, отново ми липсва въображение.

До 27 януари не можех да си представя, че през 21-ви век е възможно да има православен клир на фона на бюст на Дзержински. Сега такава снимка съществува. Да се появят на нея 2-3 попа… добре. Все пак глупаци и тъпаци има навсякъде, включително и сред свещениците… Но на снимката има 35 (sic!) свещеника и всички изглеждат спокойно и солидно…

Какво се е променило в съзнанието на Църквата? Какво се е променило в оценката на дейността на ЧК, в оценката на „Червения терор“, един от идеолозите и организаторите на който е Дзержински? Желанието да напълниш корема, вкопчвайки се в държавната власт, заплашва Руската православна църква с огромни проблеми. Но тези свещеници, които се събраха около Дзержински през януари 2023 г., явно се надяват, че определено ще успеят да избегнат настъпващия гняв. Изглежда, че вече няма „тихоновци“ в РПЦ. Останаха само обновленците, готови вярно да служат на същия престъпен режим като болшевикия.

Posted in Шарени мисли

Вижте още: