Меню Затваряне

Сестра Нектария е майка за хиляди бедстващи деца в Калкута

Гръцката православна монахиня в Колкáта (бивша Калкута), Индия се е превърнала в символ на вечната борба срещу бедността, неграмотността, трафика на деца и проституцията в града.

Сестра Нeктария Паридиси, според по-голямата част от разказите е единственото лице от гръцки произход, останало в Калкута. Чрез училищата и домовете за сираци, които строи с помощта на дарители, тя става “майка” за хиляди деца, предлагайки им перспективата за нов и по-добър живот.

Работи в Бейксуър (Bakeswar) в южните части на града, където отговаря за две сиропиталища, които са собственост на Гръцката православна църква.

“От 1999 г., когато е създадено първото сиропиталище, стотици изоставени и бездомни деца са намерили тук своя топъл дом, обич и любов. Това е най-необходимото за тях”, казва сестра Нектария пред Greek Reporter.

Монахинята пристига първоначално от Коринт в Калкута през 1991 г., за да се създаде православна мисия в индийския щат Западна Бенгалия.

Единственият грък в Калкута

“Животът в Калкута е труден за всеки чужденец. Но когато отидем на мисия, ние не отиваме на почивка”, заявява тя.

Според индийското преброяване през 2011, Калкута има население от 14.1 милиона, което го прави третият най-гъсто населен столичен район в Индия.

Бедността все още е там, казва сестра Нектария: “Един милион са на улицата, децата просят вместо да учат, малките деца са принудени да работят усилено, а само възрастните могат да правят това”.

Чрез отдаденост и упорита работа тя е създала сиропиталището си, както и пет училища, някои от които са в отдалечени села в Западна Бенгалия.

“Децата, особено момичетата, получават много добро образование и започват да мечтаят за живота си”, отбелязва сестра Нектария.

Тя казва, че момичетата са особено уязвими в индийския мегаполис: “Те са принудени да се омъжват за по-възрастни от мъже… Семействата им искат да се отърват от тях и ги считат за бреме. Най-доброто образование се дава само на момчетата”.

Тя признава, че е трудно да се промени доминиращият от мъжете манталитет: “Нашата работа е капка в океана”, признава тя.

Цитирайки майка Тереза, сега известна като св. Тереза от Калкута, тя казва: “Всеки не може да върши велики дела, но всеки може да върши малки неща с голяма любов”.

Всяка сутрин бездомните деца ходят в училището и в сиропиталището, където получават мляко и бисквити за закуска. “За някои това е единственото ядене за деня”, казва монахинята.

Нуждите на непрекъснато разширяващата се мисия са огромни. Планира се строеж на нова сграда, която да приюти повече деца и да осигури грижи и основно образование за бедстващите деца. Според сестра Нектария финансовата помощ е много необходима.

„Бог доведе тук една слаба жена в Индия, за да поеме този огромен проект, защото от нашата слабост се разкрива силата Божия”, обяснява тя.

Гърците в Калкута

Колкото и трудно е да си представим днес, Калкута е имала жизнена гръцка общност в миналото. „От 17-ти век Калкута е дом на гръцка общност”, казва сестра Нектария.

Днес все още съществува гръцко гробище с повече от 200 гроба. Повечето от надгробните камъни имат надписи на гръцки. Един гласи: „В памет на Мавродий Атанасис Митчу, който умира на 9 декември 1855 г.”

Най-старият гроб е на Александър Аргири, който умира на 5 август, 1777 година. Аргири е основател на първата православна църква в Калкута.

В местността Калихат е построена друга историческа православна църква “Преображение на Спасителя”. Въпреки това, с постепенното напускане на гръцкото население от града, църквата спира да функционира и е окончателно затворена през 1972 година.

През 1991 г. красивата църква с дорийски колони е отворена отново по инициатива на гръцкото посолство. Сестра Нектария, която по това време е била изпратена в Южна Корея, е помолена да дойде и да се грижи за църквата. Свещеникът отец Игнатиос, който отговаря за храма „Преображение”, също създава благотворителен фонд “Филантропско общество на Православната църква”.

За съжаление, в момента в Калкута няма гръцко население. Църквата се посещава от местните християни, а неделните служби се провеждат редовно на бенгалски език.

“Много индуси също идват да се молят. Понякога виждам Кришна монаси, които идват, седят, молят се и си тръгват мълчаливо”, казва сестра Нектария.

Гледайте тук документалния филм на HG Productions за мисията на сестра Нектария. Режисьори са Майкъл и Стефани Грант, продуцент е Анна Ялуракис.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Greek Reporter, Our Featured Charity

Posted in Мисия