Меню Затваряне

Силата да прощаваме трябва да я търсим чрез молитва

Старец Ефрем Аризонски

Старец Ефрем Аризонски

По време на предишната ни беседа говорихме за това, че трябва да водим православен живот, за да имаме истинска, стабилна, неизменяема православна вяра. Няма човек на земята, който да е безгрешен. Всички сме грешници, виновници, които носим голям товар от грехове. Грехове, които сме натрупали заради нашите страсти, нашето невнимание и други.

Всички ние страдащи хора имаме нужда от прошка, нужда да поискаме прошка от Бога. Всеки здравомислещ човек, който мисли за неговото спасение, чрез покаяние иска помирение с Бога, желае да му бъде простено и да бъде обичан. За да успее в това, за да изпроси прошка и да успее да се помири с Бога е нужно да спази едно условие, условието на Евангелието. Понеже Христос ни каза, че ако простим прегрешенията на човеците, то и нашият Отец ще прости нашите. Само под това единствено условие ще получим прошка от Бога за големия товар от грехове, който носим на гърба си. Само под условието, че ако простим, тогава ще ни бъде простено. Ако обаче се отречем от желанието си да простим на ближния, на нашия близък, който е възможно да ни е обидил и ако избягваме да му простим, защото не искаме да се смирим, тогава няма начин да получим прошка от Бога.

Силата да прощаваме трябва да я търсим чрез молитва. Нека се молим, да отправяме молба към Бога да получим силата, с която да прощаваме.  Когато изричаме Неделната молитва ‘’Отче наш’’1Господнята молитва, която казваме на възкресната (неделна) литургия., бел. ред., в един момент ние казваме: ‘’И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си’’, ние искаме Бог да ни прости греховете, дълговете, които имаме. Защото и аз върша същите прегрешения, когато ближният ми е длъжен за нещо, което ми е сторил. За това, когато аз простя на ближния си, прости и ти Боже, моите прегрешения.

Когато не прощаваме на ближния за грешките, които вероятно е направил спрямо нас съдейки ни, обвинявайки ни или по какъвто и друг начин да е постъпил грешно спрямо нас, ние няма да можем да изречем смело и искрено тази молитва. Възможно е и да изричаме тази молитва без да обръщаме внимание на тази важна точка, която е основна, за да успеем да измолим прошка за нашите грехове.

Ако простим, ще ни прости. Ако обичаме, ще бъдем обичани от Бога.

Превод на част от беседата: Радина Райкова

  • 1
    Господнята молитва, която казваме на възкресната (неделна) литургия., бел. ред.
Posted in Беседи, Видео беседи

Вижте още: