Меню Затваряне

Силата на едно общество проличава по грижата за най-слабите

С обучителни семинари стартира нова програма за подкрепа на църковни социални инициативи на 25 и 26 април в с. Горна Малина и гр. Елин Пелин. Двудневното обучение започна с молебен в храм „Успение Богородично“, с. Горна Малина. След молебена бяха представени официалните гости в центъра за рехабилитация и интеграция „Св. Йоан Рилски“, а пръв взе думата с встъпително слово Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Той отбеляза, че често една добра дума е много по-ценна от всякаква материална помощ и изрази надежда да се продължат добрите взаимоотношения между църква и държава, а резултатите да бъдат в полза на всички наши ближни.

След това гостите бяха поздравени от кмета на община Горна Малина, инж. Ангел Жиланов. „Социалните проекти са проекти, които достигат до сърцата на хората“, а в разединеното ни общество остава само църквата, която да го обедини, твърди г-н Жиланов.

Изображение: bg-patriarshia.bg

Свещеноиконом Серафим Янев, игумен на Кремиковски манастир „Св. вмчк Георги Победоносец“, обърна внимание върху социалната дейност като част от живота на църквата. Това е водено от разбирането ни за ближните (дали сме нахранили гладен, посетили болен…). Социалният център в с. Горна Малина е следствие от ежегодните лагери за деца с увреждания, които се провеждат в манастира. БПЦ и министерството на труда и социалната политика са партньори, а целта на програмата е основаване на още социални църковни центрове за помощ на хора с различни увреждания.

Беше прочетено и приветственото слово на служебния министър на труда и социалната политика. „Силата на едно общество си личи по грижата за най-слабите“, отбелязва в текста си г-н Ивайло Иванов. Д-р Теодора Иванова, председател на Държавна агенция за закрила на детето изрази надежда държавните, църковните институции и НПО-тата да направят живота на българските деца по-добър. Марина Сарадинова, изпълнителен директор на фонд „Социална закрила“, разказа за първата среща на фонда със сдружение „Св. Богородица“, към което е и центърът за рехабилитация в с. Горна Малина.

След встъпителните речи всички участници в семинара отпътуваха за гр. Елин Пелин, където бяха поканени на обяд в хотел „Платинум“ с Врачанския митрополит Григорий.

Следващата част от програмата включваше представяне на центъра за рехабилитация и интеграция „Таланти и иновации“. Г-жа Ели Цветанова, която е ръководител на социалния център, разказа повече за неговата история, а участниците имаха възможност да се запознаят с обстановката.

Първата лекция от семинара, с лектор адв. Зорница Радулова-Карлова, изясни стъпките при регистрация на сдружение с нестопанска цел (НПО) . Нотариус Ивелина Градинарова обясни как се учредява право на строеж, а за лицензионния режим (как едно сдружение да стане легален доставчик на социални услуги в България) говори г-жа Диана Петрова от АКСУ, директор на дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социалните услуги“. За социалните услуги и социалното подпомагане разказа повече г-жа Петя Тодорова-Пашкурова, директор на дирекция „Социално подпомагане“, гр. Елин Пелин. Първият ден на семинара завърши с вечеря в хотел „Платинум“.

На 26 април семинарът беше посветен на социалната мисия на БПЦ. Отец Серафим и г-жа Цветанка Маламова разказаха за опита си от детските лагери, които се провеждат всяко лято в Кремиковския манастир.

Проф. дпн Албена Чавдарова (Софийски университет) говори за църковно-социалното дело, социалните услуги към БПЦ, а доц. д-р Костадин Нушев (Софийски университет) представи социалната мисия на БПЦ и изследванията си в тази насока.

И двамата преподаватели препоръчаха на участниците в семинара да проучат и ако желаят да запишат магистърската програма „Църковно социално дело“ към СУ, която е между-факултетска и интердисциплинарна по своя характер1.

Семинарът завърши с обяд в Кремиковския манастир, където гостите се насладиха на манастирското гостоприемство.

  1. Нова програма стартира… ↩︎
Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: