Меню Затваряне

Симбирският митрополит Лонгин е в болница и моли за молитвена подкрепа

Митрополитът на Симбирска епархия Лонгин (Корчагин) е в болница с коронавирусна инфекция и призовава за молитвена подкрепа от профила си в социалната мрежа.

Митрополит Лонгин съобщи днес, че е хоспитализиран, но не уточнява нито мястото на хоспитализацията, нито състоянието си. Преди половин година той не вярваше, че има пандемия и се съпротивляваше на някои противоепидемични мерки, заради което беше наказан с преместване от Саратов в Уляновск, както отбеляза и Телеграм-каналът “Церквач”. През месец май саратовските полицаи бяха принудени да го задържат и да проведат беседа с него, тъй като той демонстративно се появяваше без маска, а видео с такъв инцидент беше публикувано в руските СМИ и в социалната мрежа. Въпреки разпорежданията на здравните органи и на Синода на РПЦ, митрополитът отказа да затвори храмовете в региона за Пасха, съобщава порталът Credо. През август в един от манастирите в епархията имаше няколко случая на починали духовници от COVID-19, но ситуацията беше овладяна, както сподели той в интервю през септември.

Митрополит Лонгин е на 59 години, постриган е в монашество и е ръкоположен в свещен сан през 1986 година, а е хиротонисан за епископ през 2003 година. Учил в Богословския факултет на СУ “Климент Охридски” и е един от малкото архиереи, който се извини за отношението си към пандемията от профила си в социалната мрежа. Бог да му помага да оздравее и да продължи да ръководи епархията си.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: