Меню Затваряне

Синодът на Александрийската патриаршия обсъжда “нахлуването” на РПЦ в Африка

„Нахлуването“ на РПЦ-МП на африканския континент е основна тема на заседанието на Свещ. Синод на Александрийската патриаршия, което се провежда на 10-12 януари в сградата на Патриаршията в Александрия под председателството на патриарх Теодор, съобщава Оrthodox Times.

Основният доклад за „нахлуването“ на РПЦ-МП е направен от Камерунския митрополит Григорий, а в подготовката на доклада са участвали преподавателите по каноническо право от Богословския факултет на Атинския университет и митрополитът на Перистери Григорий (Папатомас). Те са обсъждали всички подробности относно неканоничното решение на Синода на Руската църква, взето на 26 декември 2019 г., да спре общението си с Александрийския и цяла Африка патриарх Теодор II, както и с всички архиереи, които подкрепят автокефалията на Православната църква на Украйна.

По-рано Синодът излезе с изявление, в което се казва: „Древната Александрийска патриаршия изразява дълбока скръб за синодалното решение на Московската патриаршия за създаване на екзархия под юрисдикцията на Древната Александрийска църква – решение, взето по време на празника на Рождеството на Царя на света – Въплътения Христос. Александрийската патриаршия ще продължи да изпълнява пастирския си дълг към своето паство, поверено от Бога, като се подчинява на духовното наследство на великите отци на Гръцката църква”.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: