Меню Затваряне

Синодът на Вселенската патриаршия избра трима нови епископи

Синодът на Вселенската патриаршия под председателството на Вселенския патриарх Вартоломей се събра в сряда, на 19 май 2021 г. и избра трима нови епископи:

  • Епископът на Кратия Андрей е избран за епископ на Украинската църковна общност в Торонто, Канада към Вселенска патриаршия.
  • Архимандритът на Вселенския престол Амвросиос Куцуридис, който е и главен секретар на Св. митрополия на Германия, беше избран за епископ на Аргируполис, като неговото служение ще бъде в помощ на многобройните емигранти в Бавария, а също и като викариен епископ на митрополита на Германия Августин;
  • Архимандритът на Вселенския престол Атинагорас Зилиаскопулос, който е секретар и на Синода на Архиепископията на Америка, получи титула Назианзин (епископ на Назианз, древна катедра в Кападокия, която е заемал и св. Григорий Богослов) и бе избран за викариен епископ на Вселенския патриарх. Той го предостави на разположение на архиепископа на Америка Елпидофор, за да може да продължи настоящата си служба като главен секретар на Светия епархиален Синод, а също и да продължи дейността си в гръцкото православно богословското училище „Св. Кръст“ в Бостън.

Тримата епископи бяха избрани единодушно от всички членове на Св. Синод. След това получиха поздравленията на Вселенския патриарх, архиереите и членовете на Патриаршеския съвет, а двамата новоизбрани епископи на Аргируполис и Назианз отслужиха Молебен канон на Пресвета Богородица.

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: