Меню Затваряне

Синодът на Гърция разгледа поведението на двама митрополити, които нарушават противоепидемичните мерки

Митрополитите на Китира Серафим и Козма на Етолия и Акарнания са обвинени в недисциплинираност и липса на уважение към единодушното решение на колективния орган на Гръцката църква, съобщава Orthodox Times.

Постоянният Свети синод на Гърция реши да поиска от Синодалната комисия по догматични и канонични въпроси да отвори „дело“ и да предложи на Синода следващите стъпки, които могат да доведат до прекратяване на техните задължения като митрополити. Според друга информация те могат да получат забрана за служение за определен период от време (тук).

Архиепископът и Синодалните архиереи изразиха съжалението си за отказа на двамата митрополити да се съобразят с решенията на Синода, без да осъзнават критичността на ситуацията за Църквата, която предизвика пандемията и трудните решения, които трябваше да вземе Св. Синод за защита на общественото здраве и човешкия живот.

Решението идва, след като двамата митрополити реагираха остро и не се съобразиха с решението на Постоянния Св. Синод да бъде чествано Възкресение Христово в 21 ч. на Велика събота, вместо както обикновено в полунощ, като заявиха, че няма да се съобразят с него.

Припомняме, че митрополитът на Китира Серафим беше арестуван през март т.г. за неспазване на противоепидемичните мерки.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: