Меню Затваряне

Синодът на Критската църква освободи архиепископ Ириней

КОМЮНИКЕ

На 24 ноември 2021 Свещеният Епархийски Синод на Църквата на Крит се събра на своето синодално заседание, за да обсъди темите от дневния ред, както и въпроса с Архиепископа на Крит, във връзка с чл. 39, § на Закон №4149/1961 „За Устава на Православната Църква в Крит“. Причината за искането за освобождаване на Архиепископа от длъжност е неговото хронично нестабилно здравословно състояние.

Вземайки предвид заключенията на трима лекари – професори от университет, съгласно които здравето на архиепископа не му позволява той вече да изпълнява своите задължения, Синодът единодушно взе решение за освобождаването на Високопреосвещения архиепископ на Крит г-н Ириней от неговите задължения, като изпраща своето решение за одобрение, или не, на Вселенската Патриаршия.

Църквата на Крит с огромно уважение изказва благодарност на архиепископа за неговия огромен принос и дело за Църквата на Крит. Решението, макар единодушно, бе взето изключително трудно, но то е за доброто на Църквата.

От друга страна, Църквата на Крит, в разгара на пандемията, призовава всички хора към отговорност. Нека всички заедно да застанем пред лицето на световната опасност и да допринесем заедно за справянето с кризата, по начина, по който го предлага медицинската наука; и със задължителното спазване на всички здравни мерки; в духа на единството и взаимното уважение за справяне с пандемията и избягване на нейното разпространение.

Църквата на Крит призовава верния си народ към молитва, внимание, проницателност, за да се преодолеят трудните времена и да стигнем до момента, в който да отпразнуваме християнския празник на Светото Рождение Христово.

Ираклион, 24 ноември 2021

Източник: Doxologia Infonews

Posted in Новини, Новини от света

Подобни: