Меню Затваряне

Синодът на ПЦУ излезе с изявление заради обвинения на РПЦ в завземане на храмове

Св. Синод на Православната църква на Украйна (ПЦУ) излезе с изявление по повод обвинения на Московска патриаршия за предполагаемо завземане на храмове. В изявлението се посочва, че обвиненията са напълно неоснователни, което е доказано не само законово, но и със съдебно решение на Върховния съд на Украйна, съобщава Orthodox Times.

На 6 април т.г. беше разгледано първото от около 100 съдебни дела на Московска патриаршия срещу Православната църква на Украйна за „прехвърляне“ на енории от УПЦ (според украинското законодателство тя се изписва РПЦвУ – Руска православна църква в Украйна) към автокефалната ПЦУ.

В изявлението се подчертава, че не може да се говори за предполагаемо отнемане на храмове на Руската църква в Украйна, тъй като според украинското законодателство храмовете са собственост на всяка енория поотделно.

Затова решението за присъединяване към автокефалната ПЦУ се взема след общо събрание на енориашите. Тази възможност беше потвърдена с решението на Върховния съд на Украйна, взето на 6 април.

На заседанието на Св. Синод на ПЦУ е разгледан и въпроса за систематично оказваният натиск върху религиозните общности, които искат да последват Томоса за автокефалията и да станат част от ПЦУ в съответствие със законодателството на Украйна. По този повод в изявлението на Синода се казва:

Свещеният Синод изказва възмущението си от широко използваната практика от поддръжниците на Московската Патриаршия в Украйна за отнемане на храмове на общностите на ПЦУ, възпрепятстване използването на тяхната собственост и извършване на богослужения, информационен, правен и силов натиск на поддръжниците на РПЦвУ чрез разпространение на неистини за конфликтите, в които поддръжниците на Московската Патриаршия са въвлекли общностите на Православната Църква на Украйна.

Синодът призовава привържениците на РПЦвУ да спрат тази практика, да спрат разпалването на религиозна омраза, да покажат конструктивно отношение към свободната воля на вярващите и да я уважават.

Възползвайки се от възможността, Свещеният Синод отново призовава ръководството на Московската Патриаршия в Украйна да не разчита „на князе, на синове човешки“ (Псалом 145:3), на проруските политици и тяхното влияние, а на признаването на истината, последвайки Томоса за автокефалия на Украинската Православна Църква и започвайки с конструктивен диалог с Православната Църква на Украйна“, отбелязва Doxologia Infonews в свой материал по темата.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: