Меню Затваряне

Синодът на ПЦУ ще поиска да му бъде предаден храм на Киево-Печерската Лавра

На 23 май 2022 г. в Синодалната зала на Митрополитския дом – резиденция на предстоятеля на Православната църква на Украйна при Златоглавата катедрала „Св. арх. Михаил“, се проведе редовно заседание на Светия Синод на Православна църква на Украйна. В събранието взеха участие всички негови членове.

Предстоятелят на ПЦУ Киевският митрополит Епифаний ще поиска от правителството да предаде на ПЦУ един от храмовете на Киево-Печерската лавра и отделните му помещения за богослужебни и монашески дейности.

Това се съобщава на сайта на Православната църква на Украйна след резултатите от заседанието на Синода вчера на 23 май. Искането е обяснено с цел „преодоляване на последствията от неканоничното подчинение на този манастир на властите на Московската патриаршия“. За предаване на имуществото ще бъде създадена религиозната организация „Свето Успенска Киево-Печерска Лавра (мъжки манастир)“ на Православната църква на Украйна. На заседанието Синодът одобри устава му и потвърди, че той е пряко подчинен на предстоятеля на автокефалната Православна църква Киевски митрополит Епифаний.

Очаква се сериозен религиозен конфликт, тъй като сега Киево-Печерската лавра принадлежи на Украинската православна църква, която все още е към Московска патриаршия, пише украинският журналист Игор Мосийчук.

В края на март, т. г. украинският депутат Инна Совсун регистрира във Върховната Рада Законопроект за забрана на Московската патриаршия на територията на Украйна.

Киево-Печерската лавра, Успенската лавра в Почаев, както и останалите архитектурни паметници с държавно значение, собственост или използвани от РПЦ, стават собственост на държавата. По време на смяната на подчинението на църковните общини на УПЦ-МП в Украйна, Службата за сигурност на Украйна ще проверява дали епископите, свещениците, монасите, монахините и всички нейни служители са сътрудничили на окупаторите. Ако са сътрудничили, те ще бъдат съдени по главата от НК на Украйна за „колаборационизъм“, която наскоро беше изменена, и в която се предвиждат до 10 години затвор или от 12 до 15 години с последните изменения.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: