Меню Затваряне

„Скалните манастири в Русенски Лом“ – ново издание на Регионалния исторически музей в Русе

„Скалните манастири по Русенски Лом“ е новото издание на Регионален исторически музей – Русе, което представя сакрални места на вярата, разположени в долината на река Русенски Лом. Своеобразният пътеводител, свързан с религиозното развитие на българите през Средновековието, разкрива духовните средища в региона с водещо значение за утвърждаване на християнството по нашите земи. Сред тях са поредицата от монашески обители, образуващи един голям манастир, известен като „Ивановски скални църкви“.

Поместена е информация за храма „Св. архангел Михаил“, както и за „Чертозите“ и „Голямата църква“. Представен е скалните комплекси при „Кръщалнята“, „Господев дол“, църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“, известна като „Съборената църква“, „Църквата с големия ореол“ и „Белберницата“, „Света Богородица“, „Стълбицата“. Изданието съдържа също сведения за пещерните манастири около Средновековния град Червен, пещерите „Водна“ и „Тъмно“, разположени на левия бряг на р. Черни Лом между селата Табачка и Червен, за скалния манастир при Цар Калоян, Големият Нисовски манастир, Крепчанският скален манастир, манастирите „Грамовец“, „Чиплийско“, „Св. Петка“ и „Св. Димитър Басарбовски“ край Русе.

Богато илюстрованата публикация дава информация за личността и приноса на Свети Патриарх Йоаким I, създателят на Ивановския скален манастир, за утвърждаване на монашеската обител като значим духовен център не само в региона, но и в България, за дарителите и образите им, изобразени в скалите, за стенописите, запазени от далечния 14 в., за местните хора, ценността и знанието им за скалните обители.

Автор на „Скалните манастири по Русенски Лом“ е уредникът в Регионален исторически музей – Русе Евгени Георгиев. Снимките – около 100 на брой, са дело на Явор Мичев, Милен Йорданов, Евгени Георгиев, както и фотоси и от фонда на музея.

Новото издание е двуезично – на български и английски език. Може да бъде закупено от музейния магазин, разположен в сградата на Историческия музей на пл. „Батенберг“ 3.

————-

Източник: Регионален исторически музей – Русе / Rousse Regional Museum of History

Posted in Култура, Нови книги