Меню Затваряне

Скандална ситуация с митрополит Иларион в Дивеевския манастир (обновено)

На 5 юли председателят на отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) е посетил Дивеевския манастир „Света Троица“, където се съхраняват за поклонение мощите на св. Серафим Саровски. Митрополитът е отслужил там св. Литургия и акатист, а на богослужението са присъствали и други епископи и гости от епархията.

Митрополит Иларион е обяснил посещението си в Дивеево с факта, че след благословението на патриарх Кирил за тържествата, посветени на 300-годишнината от основаването на семинарията в Нижни Новгород, той не е могъл да не посети Дивеевския манастир и да не се поклони на мощите на великия Божи светец.

В платформата за социална журналистика Cont.ws се разпространява аудио запис, в който монахиня, присъствала на литургията твърди, че митрополит Иларион казал, че ще причасти само ваксинираните богомолци: „След тези думи никой не дойде при него за причастие, а свещеникът, съслужил с него, не потопи лъжицата в спирта и отказа да причасти народа“, казва тя и съобщава още подробности за скандала.

Още днес 9.07.2021 от пресслужбата на Псковската епархия е публикувано опровержение на новината в официалния им сайт. В съобщението е написано:

„Днес се разпространява клевета и по отношение на митр. Иларион, че в Дивеево той е отказал да причастява неваксинираните миряни. Разбира се, че това е абсолютна лъжа.

Очевидно някой ревностно хвърля в православните среди отровни плевели. Новата антицърковна кампания има две цели. Първата е да създаде разкол в Църквата Христова. Втората цел е безмилостно да унищожи много православни християни, като ги принуждава под какъвто и да е предлог да се откажат от предотвратяването на смъртоносна инфекция.

Нека си спомним как съвсем наскоро, в началото на епидемията, едни и същи гласове изкрещяха в ярост, че няма „ковид“ и няма никаква опасност от него.“

Тези дни митрополитът на Месиния Хрисостом от Гръцката църква заяви, че според него ваксинирането трябва да бъде задължително за всички, включително и за свещениците, но никой няма право да ограничава от участие в тайнството някой, само защото е ваксиниран или не (тук). Според изказването му случаите в Гърция явно са били с обратен знак – свещеници са отказвали да причастяват вакскинирани енориаши. Друг митрополит от Гръцката църтва Евгений (на Ретимно) заяви, че ваксинацията не е богословски въпрос, нито пък въпрос на вяра (тук).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: