Меню Затваряне

Скандал в Северна Македония заради песен за Евровизия

Македонското радио и телевизия (МРТ) обявиха, че преразглеждат участието си в Евровизия и обсъждат реакциите и критиките към Васил Гарванлиев и видеото към песента “Here I Stand”, съобщава Фрог нюз.

Ръководителят на македонската делегация Мери Попова обяви от името на МРТ, че е създадена вътрешна комисия, която да обсъди участието на Скопие в песенния конкурс в Ротердам през месец май. Взети под внимание ще бъдат всички последвали реакции. “Общественият оператор ще вземе под внимание и ангажиментите на Република Северна Македония като държава-участник, както и като активен член на Eвропейския съюз за радио и телевизия. Обществото ще бъде информирано за окончателното ни решение”, посочват още от МРТ.

Видеото е заснето в Националната художествена галерия в Скопие. Част от експонатите е триптихът на проф. Жанета Вангели. Произведението е вдъхновено от иконата на Андрей Рубльов – “Иисус Христос Спасител”. Използвани са три цветни основи – бежаво, зелено и червено, върху които са експонирани репродукции на иконата. Една от идеите е да се покажат символично Трите Ипостаси на Бога. Триптихът е бил възприет като националното знаме на България и Васил Гарванлиев е упрекнат в пробългарска пропаганда. В последствие се оказва, че той притежава и български паспорт. Стартирана е петиция, под която са се подписали над 16 хил. северномакедонци. В нея се настоява Гарванлиев да не представя Република Северна Македония в Ротердам. В отговор телевизионният оператор MRT пусна нова версия на клипа, след като премахна сцените, показващи “противоречивото” произведение на изкуството.

Така видеото към клипа на Васил Гарванлиев се превърна в поредната брънка в конфликта между София и Скопие заради историческите въпроси, антибългаризма в западната ни съседка и решението на България за момента да блокира Република Северна Македония по пътя й към ЕС.

Васил Гарванлиев излезе с  официално изявление в социалните мрежи, в което категорично заяви, че в музиката няма място за политика:

“Съжалявам ако някой се е обидил от напълно несъзнателните ми действия. Не се извинявам за това кой съм, но ако съм наранил някого, съжалявам. Без значение кой си, прости ми! Моята баба, майката на баща ми, е родена в село Игралище до Петрич, което ми даде възможност да получа български паспорт, който притежавам вече 20 години. По закон двойното гражданство в Македония е позволено“, обяви Васил Гарванлиев в изявлението си. 

Телевизионният оператор MRT пусна нова версия на клипа, след като премахна сцените, показващи “противоречивото” произведение на изкуството. Във видеото се презентира триптиха на проф. Жанета Вангели.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: