Меню Затваряне

“Слабостта” на молитвата срещу силата на оръжията

Серджио Чентофанти

Серджио Чентофанти

Атаката срещу Украйна започна. Войната в Европа през 21-ви век изглеждаше невъзможна, а папата призовава слабостта на молитвата да се противопостави на силата на оръжието.

Има и такива, които не вярваха. Война в Европа през третото хилядолетие беше малко вероятно, почти невъзможно да се случи. Сега вече има толкова много загинали. Страхуват се от кървава баня. Обичайните невинни, безпомощни жертви, които биха искали да живеят в мир с другите, с всички, дори и да имат различно знаме. Силните не се интересуват от слабите, които се поддават. Наоколо има толкова много с цинизма на Ирод. Клането на невинните не спира. След страданията, причинени от пандемията, идва траурът от конфликт, който не знаем как може да се развие.

Има и такива, които споменаха риска от трета световна война. Продължаваме да вярваме, че е невъзможно. Продължаваме да мислим, че човечеството няма да бъде достатъчно безумно, за да попадне отново в нейния капан. Тъй като войната е безумие, тя е неразумна. Тя е демонична, защото дяволът иска да унищожи живота, иска да унищожи света. Днес той има достатъчно смъртоносни оръжия, за да постигне целта си. Ние не приемаме световния мир за даденост.

Папа Франциск, изпълнен с мъка и загриженост, прикани към молитва и пост за мир. “Слабостта” на молитвата срещу силата на оръжията. Кой ще повярва? Кой ще се противопостави на смирения аскетизъм на поста срещу силата на оръдията? Молитвата ни свързва с Отца и ни прави братя, постът ни отнема нещо, за да го споделим с другите: дори ако другият е враг.

Молитвата е истинската революция, която променя света, защото променя сърцата. Имаме малко средства срещу войните, защото, дяволът ги подклажда с омраза, хитрост, злоба, но за нас остава отговорността. „Този ​​вид демони – казва Иисус – не могат да бъдат изгонени по никакъв друг начин, освен с молитва”.

————

Източник: Vatican News

Posted in Съвременност

Вижте още: