Меню Затваряне

След обстрел гори дървеният храм „Вси светии“ на Светогорската Успенска лавра

Днес, на 4 юни, страницата на Донецка епархия съобщава, че гори дървения скит „Вси светии“ на Светогорската лавра. Манастирският храм и гробището вече са били унищожени през ХХ век.

През 2005 г. е бил направен първият дървен храм, след това вторият, по-голям. Двата храма са били построени според древната руска традиция на дървеното строителство от XVI-XVII век.

Вчера страницата на епархията публикува снимки с убитите на 1 юни монаси и монахини след обстрел на Светогорската лавра (тук). Убитите са били 3-ма, още един е починал в болницата. Причината за смъртта е артилерийски огън по килиите на монасите на 1 юни в 15:30 ч., когато няколко снаряда са избухнали близо до жилищата от 3-ти и 4-ти корпус. По това време братята и сестрите са били в килиите след трапезата, готвейки се за всенощното бдение за празника Възнесение.

Сградите, които са архитектурни паметници, са претърпели сериозни разрушения и частичен пожар.

Всенощното бдение на празника Възнесение заради непрекъснатия обстрел на Лаврата се е състояло в мазетата, където са се приютили жителите на обителта. На следващия ден там е извършено и богослужението, на което са се причастили много хора.

На 3 юни от 10:30 ч. е отслужено опело на починалите монаси, водено от митрополит Арсений, по време на което е имало непрекъснати експлозии от удари по храмове и сгради на територията на Лаврата. Убитите са погребани зад олтара на Успенската катедрала при основите на древния храм.

В съобщението на Донецката епархия на Украинската православна църква се казва:

„Циничният обстрел на манастира, в който освен манастирските братя и сестри са приютени още около 300 бежанци, включително инвалиди, възрастни хора, около 60 деца, сред които и бебета, е извън всякаква причина и разбиране какви врагове и на кого могат да бъдат мирни хора, скрили се от войната зад стените на древната национална светиня Светогорско-Успенската лавра. Безумието на случващото се не дава надежда за помощ от тези, от които зависи спирането на войната. Надеждата ни е на Бога и Света Богородица, чиято помощ укрепва всички православни християни, молещи се за бързо прекратяване на войната и установяване на мира“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: