Меню Затваряне

Сливенският митрополит Йоаникий с изявление за паметника на Морска гара в Бургас

Сливенският митрополит Йоаникий излезе с изявление във връзка с новия паметник на Боян Мага, който беше издигнат на Морска гара в Бургас и предизвика обширни дискусии в социалната мрежа.

Седмица след неговото появяване Община Бургас излезе с информация, че членовете на Ресорната комисия по култура към Общинския съвет са решили да променят общинската наредба, която касае поставянето на паметни плочи и монументи. Причината е поставената скулптура на Морска гара, която с дни наред коментират в мрежата жителите на Бургас, сред които има общински съветници и хора на изкуството, пише в-к “Черноморски фар”. Една от промените в наредбата се отнася до художествените елементи на градската среда, които трябва да бъдат описвани.

Както става ясно от изявлението на Сливенския митрополит Иоаникий, адресирано до областния управител, кмета на Бургас и до изпълнителния директор на пристанище “Бургас”, “Боян Мага не е личност с национална или местна историческа значимост, а е с оскъдна и неясна биография, символ на антидържавно и антицърковно мислене, а самата статуя е пропаганда на магическите практики, окултизма и сатанизма”.

Той настоява скулптурата да бъде демонтирана, тъй като е провокация към естетическата среда на Бургас, “не въздейства положително върху подрастващото поколение, не облагородява духа на бургаското население, нито привлича Божията благодатна закрила над жителите на града и пристанището му”.

В изявлението си митрополитът държи да бъде анулирано бъдещото откриване на паметника и той да не се поставя на публични места в епархията, тъй като “засяга убежденията и религизоните чувства на всички наши православни християни и гостите на Бургас”.

Цялото изявление можете да прочетете в посочения файл.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: