Меню Затваряне

Сливен посрещна новоизбрания Сливенски митрополит Арсений

На 26 май в Синодния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ в София, се проведе каноничният избор за нов Сливенски митрополит. Със 7 гласа ЗА от общо 12 Св. Синод на БПЦ-БП избра за Сливенски митрополит Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений. 

Той бе подкрепен с гласовете на митрополитите Великотърновски Григорий, Плевенски Игнатий, Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Доростолски Яков.

Вторият кандидат за Сливенската митрополитска катедра Мелнишкият епископ Герасим получи 5 гласа, като за него гласуваха митрополитите Врачански Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Видински Даниил.  

На основание получения изборен резултат Врачанският митрополит Григорий, от името на Св. Синод, прогласи за канонично избран Сливенски митрополит Знеполски епископ Арсений и му пожела многоуспешно и богоугодно служение.

На 27 май новоизбраният Сливенски митрополит Арсений беше посрещнат на границата на Сливенска епархия в храм „Св. Троица“ в с. Крушаре. Преди да влезе в храма, където имаше кратка служба за встъпването му в длъжност, пред медиите митрополит Арсений обяви, че в бъдещата си работа в епархията ще се ръководи от думите и делата на митрополитите преди него:

„Живейте в мир с всички човеци. Ще се постарая, разбира се, съобразно с моите сили и скромни възможности, като човек немощен, да подражавам на достойните архипастири на Сливенска епархия. Това са едни емблематични йерарси, които, с особена почит и благоговение чета за техния допринос въобще в развитието на цялата българска, историята на Българската православна църква, и в частност на Сливенска епархия. За мен те ще бъдат пример за подражание. Вярвам, подкрепен от достойните свещенослужители в епархията и от верния Божи народ, ще оправдая това доверие, стараейки се, отново ще подчертая, да подражавам на техния пример“.

В Сливен новият митрополит бе посрещнат тържествено на централния площад „Хаджи Димитър“ от кмета на общината Стефан Радев. На влизане в митрополитския храм „Свети Димитър Солунски“, новоизбраният митрополит беше посрещнат с възгласи: „Достоен“.

Относно броженията срещу неговия избор, новият митрополит Арсений заяви: „Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенска епархия са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме и да градим. Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости, каза новият сливенски митрополит Арсений, който беше тържествено посрещнат на площада в Сливен от кмета на града Стефан Радев. Седемте митрополити, гласували за него, заедно с наместника на Сливенска епархия Варненски и Великопреславски митротопил Йоан, бяха с него пред цялото време на посрещането, а някои и след това.

Скандалите в епархията също бяха сред темите, които новия митрополит коментира: „С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов вярвам, че ще преодолеем всички трудности“. 

 На церемонията по въдворяването му присъстваха част от членовете на Светия Синод, кметове на общини от епархията и представители на държавната власт.

Чуйте словото на Сливенския митрополит Арсений на площада към клира и миряните.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: