Меню Затваряне

Сливен посрещна част от одеждата на св. преп. Петка Търновска

С литийно шествие беше въведена част от одеждата на св. Петка в новия храм на Сливен, носещ нейното име. Радостното събитие събра множество народ, които съпроводиха светинята до въвеждането и в храма, където ѝ се поклониха.

Литийното шествие бе водено от Агатополския епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и част от свещенството на града. Предстоятелят на храм „Св. преп. Петка“ отец Йоан Петров носеше в ръцете си светинята след богато украсената с цветя икона на светицата.

Литийното шествие премина огласено с тропари и украсено с цветя, които децата хвърляха през целия път.

Храм „Св. Петка“ в гл. Сливен, получи дар – част от одеждата на светицата от град Яш, където се покоят нейните мощи. По традиция всяка година се преоблича нейното тяло, а дрехата се дарява на храмове и манастири.

Епископ Йеротей поздрави всички присъстващи, които бяха дошли да се поклонят пред светинята и да вземат молитвено участие във вечернята.

В края на проповедта си владиката се обърна с топли думи на благодарност към всички деца, които участваха в литийното шествие и пяха на клироса. Думите му бяха към „нашите ангели, които с цветя и ангелски гласове направиха този празник още по-светъл“.

На следващия ден бе отслужена Архиерейска света Литургия, а одеждата на света Петка беше поставена в специално изработена за случая ракла, където остава за постоянно в храма, посветен на нея.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: