Меню Затваряне

Слово на Русенски митр. Наум по случай отбелязването на 10 г. митрополитско служение

Русенски митр. Наум

В катедралния храм „Света Троица“ в гр. Русе на 12 май 2024 г. беше отслужена съборна архиерейска литургия по случай изпълването на 10 години от избора и интронизацията на Русенския митрополит Наум (12 март 2014 г.). В богослужението съслужиха архиереите от Румънската православна църква: архиеп. Теодосий на Констанца, архиеп. Варсануфий на Ръмнику Вълча, еп. Галактион на Александрия, еп. Петроний на Салажулуй. Архиереите от БПЦ: митр. Яков от Силистра, Тивериополски еп. Тихон, Велички еп. Сионий, Главиницки еп. Макарий. В началото на богослужението митр. Наум удостои свещ. Недялко Димитров с офикията „протойерей“.

Публикуваме словото на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и снимки от богослужението на 2 Неделя след Пасха (Томина).

Слово на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, по случай отбелязването на десет години митрополитско служение, 12 май 2024 г.

Христос воскресе!

Ваши Високопреосвещенства,

Ваши Преосвещенства,

Всечестнѝ отци,

Уважаеми представители на държавната и местната власт,

Обични в Господа братя и сестри,

Със смирение и благодарност към Всеподателя Бога за Неговата щедрост и велика милост отбелязваме днес десетата годишнина от началото на нашето от Бога отредено ни митрополитско служение в Русенска епархия.

С отеческа любов и признателност към поверените ни от Христа Спасителя клир и Божи народ правим равносметка на изминатия път, на постигнатото през това десетилетие и размишляваме над това доколко достойни сме били за отредения ни жребий. Доколко сме успели да допринесем към духовния и църковен живот в богодаруваната ни епархия и какво сме сторили за нейния възход и благопреуспяване, градейки върху темелите, положени от нашите именити предшественици.

Без преувеличение можем да кажем, че най-важното, което чувстваме днес – десет години подир началото на нашето митрополитско служение тук – е дълбоката и искрена радост. Радост и благодарност заради възможността да бъдем заедно и да живеем живота в Христа Иисуса, с вяра в Него и в даруваното ни от Него спасение, с надежда за възкресение и живот вечен, с любов към Бога и към ближния, на която любов се учихме взаимно през всичките тези години. И ако днес пред всички вас можем да споделим кое е нашето най-силно желание, то е щото тази радост и тази взаимна любов никога да не отстъпват от нас, независимо от мястото на което се намираме, а да ни съпътстват и занапред – през всичките отредени ни от Бога дни и години в общностния ни живот като „църква на живия Бог“ (1 Тим. 3:15).

Трудно е да изредим стореното и постигнатото през изминалото време, нито да го оценяваме: дали то е било много или малко, достатъчно или недостатъчно. За всичко това ще се погрижат историята и паметта на Църквата. От себе си обаче можем да кажем, че онова, което сме направили, вършехме с радост, с отдаденост на делото и с осъзнаване на високата отговорност, лежаща върху нас като кириарх на обичната ни Русенска епархия. Опитвахме се – според силите и възможностите си – да бъдем полезни на всекиго, за всички държахме отворени вратите на светата Русенска митрополия и нито за миг не се възгордяхме в мислите си поради висотата на отреденото ни служение.

Днес, гледайки към онова, което стои пред нас, молим Господа да ни съхранява и укрепва и занапред, да ни благославя от небесните висоти и да ни дарува здраве и сили, за да продължим, по думите на св. ап. Павел, да се усъвършенстваме взаимно „в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово“.

Благодарим на събратята архиереи от Румънската православна църква, които съслужейки днес с нас, за пореден път ни засвидетелстваха братската си в Христа обич, а чрез тях отправяме и своята признателност към Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, който винаги е проявявал голямо внимание и уважение към наше смирение.

Не на последно място сме признателни и на нашите събратя архиереи от родината, които пристигнаха в престолния ни град, за да споделят този празник.

Божията всеопрощаваща любов, благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, амин!

–––––––––––––––

Източник: Русенски митрополит Наум

Posted in Проповед, Слова

Вижте още: