Меню Затваряне

Службата за безопасност на Украйна провежда мерки за сигурност в Киево-Печерската лавра

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) провежда контраразузнавателни (охранителни) мерки на територията на Свето-Успенската Киево-Печерска лавра в Киев.

Тези мерки се провеждат съвместно с Националната полиция и Националната гвардия в рамките на системната работа на СБУ за противодействие на подривната дейност на руските специални служби в Украйна.

По-специално, като се има предвид въоръжената агресия на Руската федерация, рискът от извършване на терористични актове, саботаж и вземане на заложници се увеличава, особено в места с голяма концентрация на граждани.

Следователно тези мерки се прилагат за:

  • недопускане на използването на Лаврата като център на „руския свят“;
  • проверка на данни за използване на помещения на УПЦ за укриване на диверсионно-разузнавателни групи, чужди граждани, съхранение на оръжие и др.;
  •  осигуряване на населението срещу провокации и терористични актове.

С прякото участие на представители на църквата, служителите на реда:

  •  извършва проверка на територията и помещенията на Лаврата за идентифициране на забранени предмети;
  •  извършване на проверки на лица на територията на Лаврата относно участието им в незаконни дейности в ущърб на държавния суверенитет на Украйна.

Всички действия се извършват в рамките на действащото законодателство. Подчертаваме, че в своята дейност СБУ се придържа към принципа на безпристрастност към дейността на всяка религиозна деноминация и зачита правото на всеки гражданин на свобода на светогледа и религията, както е определено от Конституцията на Украйна.

Текст и превод: Илия Базлянков

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: