Меню Затваряне

Службите в Украйна уличават РПЦ в разпространение на антиваксърски идеи

“Украинская правда” публикува статия със заглавие “Руската федерация стартира кампания срещу ваксинацията в Украйна за увеличаване на смъртността – доклад на СНБО”, в която цитира доклад на “Центъра за противодействие на дезинформацията” при СНБО (Совет национальной безопасности обороны) в Украйна, който анализира информационното поле на Telegram каналите, администрирани на територията на РФ. Докладът потвърждава информационна операция на Руската федерация, насочена към намаляване на нивото на ваксинация и увеличаване на броя на смъртните случаи в Украйна.

В доклада са показани съобщения за предполагаеми отрицателни ефекти от ваксинацията, които се разпространяват чрез медиите, по-специално в социалните мрежи и чрез месинджър. Вниманието е фокусирано върху предполагаемите популярни украински политически канали в Telegram , свързани с Руската федерация. Те популяризират деструктивни разкази против ваксинацията както чрез публикации, така и чрез ботове в коментарите към тях. СБУ (Служба за сигурност на Украйна) потвърждава, че тези канали се администрират на територията на Руската федерация.

Докато Telegram каналите на РФ популяризират деструктивни съобщения, разкази, фалшиви новини за ваксинацията в Украйна, в същото време насърчават руските граждани да се ваксинират и ги уверяват в необходимостта от ваксинация.

Например Telegram каналът “Сплетница” е бил забелязан да разпространява дезинформация, насочена към дискредитиране на ваксините в Украйна. Такъв пример за фейк е разпространявано “проучване” на университета „Джон Хопкинс“ в YouTube от името на Joel Smalley. Според статистическите данни в проучването обаче се оказва, че в този университет няма такъв служител.

Друг пример, който се дава в доклада е, че Telegram каналите, администрирани от територията на Руската федерация за жителите на ОРДЛО (отделни райони на Донецка и Луганска област) и окупирания Крим, разпространяват диаметрално противоположни наративи. Публикациите информират обществеността за необходимостта от ваксинация, осмиват антиваксърите, привличат лидери за мнения и блогъри за популяризиране на ваксините.

Според доклада “една от църквите” играе значителна роля в разпространението на антиваксърски идеи – става дума за РПЦ и УПЦ-МП.

Руската православна църква в Украйна (УПЦ) се противопоставя на ваксините, организира митинг пред сградата на Върховната Рада на 19 октомври, на който участниците носят плакати с лозунги: “Ваксинацията убива”, “Не на медицинските експерименти“, „Ние ще защитим децата си. Според нас, организаторите и участниците, ваксинацията е грях“.

Същата църква обаче, насочена към руската публика, напротив, призовава за ваксинация, разпространява информация за видовете ваксини, развенчава свързаните с тях митове и отбелязва, че ваксинацията не е грях.

В доклада се посочва: „Пълномащабна и дългосрочна операция по дезинформация заплашва живота и безопасността на украинците и броят на жертвите ще расте, ако не бъдат взети необходимите мерки за противодействие в информационното пространство. Центърът за противодействие на дезинформацията моли украинците да обърнат внимание на успеха на ваксинацията в Моршин като ярък пример за преодоляване на дезинформацията около ваксините и самия вирус. В Моршин повече от 75% от жителите са били ваксинирани, а броят на смъртните случаи и тежките случаи е много по-малък, отколкото в други градове на Украйна, именно благодарение на ваксинацията“.

“Украинская правда” отговаря на въпроса защо има значение този доклад: Украйна сега е в критична ситуация по отношение на коронавируса. Процентът на ваксиниране е най-ниският в Европа, а броят на смъртните случаи напоследък чупи рекорди.

Според Министерство на здравеопазането (виж тук) 98% от хората в украинските болници не са ваксинирани срещу коронавирус.

Източник: pravda.com.ua

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: