Меню Затваряне

Сметките на УПЦ-МП могат да бъдат блокирани, ако тя не промени названието си

Държавната служба на Украйна по етнополитика и свобода на съвестта (ДЕСС) може да започне процес на блокиране на сметките на енориите на УПЦ-МП, докато те не бъдат преименувани.

Това  заяви в  интервю за Религiйна правда бившият председател на Комисията по религиите и националностите, теологът и анализаторът Александър Саган, разказвайки за приетия през декември 2018 г. закон, който задължава религиозните организации да посочват в устава си своя религиозен център, особено ако той се намира в страна-агресор.

Според новия закон всички религиозни организации, чиито център е в Руската федерация, трябва да споменават това в официалното си название. Така Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ-МП) официално трябва да се изписва “Руска църква в Украйна” и е задължена да промени названието си. Според украинското законодателство всички енории на УПЦ са отделни юридически лица със собствен устав.

Саган също уточни, че до 2007 г. в устава на УПЦ е пишело, че тя принадлежи на Московската патриаршия, а в новата версия това важно уточнение е премахнато.

Така че днес, ако една енория не прилага разпоредбите на закона – а в случая това се отнася за Руската църква в Украйна, и нито една от нейните енории не го прави – нейният устав изтича и банковата й сметка ще бъде замразена. „И тогава те ще бързат сами да направят промените“, добави Саган в интервю.

Този въпрос трябва да бъде разгледан от държавната служба, която отговаря за наблюдаването на спазването на законодателството в областта на свободата на съвестта и националностите. Експертът потвърди, че законът на практика не се прилага.

„Не сме виждали никаква реакция през годините, дори писмено изявление. Да не говорим за насрещни искове или работа със съответните органи, отговорни за спазването на закона“, добави той.

Саган също така поясни, че решението на Киевския окръжен апелативен съд за спиране на действието на закона („обезпечаване на иска“) се отнася само за 266 общности. С този въпрос трябва да се занимава държавната служба, която отговаря за проверката на законността на въпроси, свързани с религиозната свобода и националността. Законът обаче не се прилага. 

Според Саган решението, взето от Киевския апелативен съд за временно спиране на закона, засяга само 266 енории, така че останалите 12 000 енории, принадлежащи към Руската църква в Украйна, трябва да го спазват, а той ги задължава да заявят в техния устав, че принадлежат към Московската патриаршия.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: