Меню Затваряне

Софийска митрополия издаде „Смисълът на живота“ от княз Евгений Трубецкой

Софийска митрополия излезе на книжния пазар с ново издание – „Смисълът на живота” от княз Евгений Трубецкой (1863-1920 г.).

Този труд на бележития руски философ, общественик и християнин, писан преди и по време на държавния преврат в Русия от 1917 г., е своеобразно обобщение на цялото творчество на този автор и заема изключително място не само сред собствените му съчинения, но и в руската религиозна философия изобщо. Той продължава да бъде актуален и днес, повече от столетие след своето написване, тъй като за човешката мисъл разглежданата в него тема е практически вечна.

Въпросът за смисъла на живота княз Е. Н. Трубецкой е разгледал едновременно от философска и от богословска гледна точка, на базата и на своя личен опит от живота във вярата и в Православната църква, с която той е бил дълбоко свързан. Нещо, което му е помогнало, във време на тежки изпитания за вярата и рухването на всички устои, когато светът около него се е събарял и събитията, на които той е ставал свидетел, са говорели повече за безсмислица, за отсъствие на всякакъв смисъл, да достигне до безкомпромисно утвърждаване на смисъла на живота и на човешкото творчество. А това несъмнено прави неговия труд интересен не само за философската аудитория, но и за хората на Църквата и на християнската вяра.

На български език книгата излиза в превод на Борис Маринов и под редакцията на Димитър Спасов, отпечатана в печатница „Артграф“. Преводът е извършен по второто руско издание, отпечатано в Берлин през 1922 г., от книгоиздателство „Слово“ и излиза с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, посветена на паметта на покойния ставрофорен иконом Ангел Ангелов (†24.11.2021 г.), който е и главният инициатор за нейната поява.

Книгата е с твърди корици и корична цена от 25 лв. и може да бъде закупена в Софийска митрополия.

За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

———–

Източник: Софийска митрополия

Posted in Култура, Нови книги

Вижте още:

error: Content is protected !!