Меню Затваряне

Софийска митрополия с ново издание на о. Йоан Майендорф „Христос във византийското богословие“

Софийска митрополия излезе на книжния пазар с ново печатно издание – богословският труд на протопрезвитер Йоан Теофилович Майендорф Христос във византийското богословие. Книгата е христологическо изследване, изцяло посветено на големия въпрос за Личността на Богочовека Господ Иисус Христос. Въпросът: „За Кого Ме човеците мислят – Мене, Сина Човечески?“ (Мат. 16:13), независимо от отговора на св. апостол Петър: „Ти си Христос, Синът на Живия Бог“ (Мат. 16:16), винаги е стоял пред християнското съзнание, предизвиквайки някои от най-дълбоките и тежки богословски спорове през вековете.

Този богословски дебат, който в основата си отразява разбирането ни за смисъла и действителните измерения на Боговъплъщението и на цялото богочовешко дело на Христос Спасителя, се е водил и е получавал своите решения на поредица вселенски и поместни събори на Църквата. Водени от Светия Дух, отците на тези събори са приемали и своите догматически вероопределения, най-важното сред които за Православната църква е, и остава, оросът на Халкидонския събор за съединението на двете природи в личността на Господа Иисуса Христа. На този въпрос са посвещавали и някои от най-задълбочените си трудове почти всички отци и учители на Църквата.

Задълбочено и систематично, при отлично познаване на Свещ. Писание и текстовете от изворите, които ползва в техните оригинали, в своето историко-догматическо изследване о. Йоан Майендорф проследява този дебат, предлагайки на читателя своеобразен синтез на светоотеческата христологическа мисъл – с оглед и на християнското богословие и на духовните и културни търсения и тенденции на ХХ век. Ето защо книгата Христос във византийското богословие е не само полезно и завладяващо четиво, но може да бъде използвана и като учебно пособие от изучаващите богословие не само в средните училища, но и в богословските факултети и специалности у нас.

Изданието е в превод на Борис Маринов и под редакцията на доц. д-р Светослав Риболов.

Книгата е с корична цена 25 лева и може да бъде закупена от Софийска митрополия. За контакти: Кольо Лозанов: гр. София, ул. „Калоян“ №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

————

Източник: Софийска митрополия

Posted in Епархийски новини, Култура, Нови книги, Новини

Вижте още: